Komea koti tuleviksi vuosikymmeniksi, Keski-Pohjanmaa

3 mh, 3 vh, 2 wc, sauna, khh, oh, keittiö + ruokailutila
Huoneistoala: 133 m2

Nathalie ja Simon halusivat talon valmistuvan vaivattomasti ja nopeasti. He eivät ajatelleetkaan muuta kuin muuttovalmista kohdetta. Sopiva, huoneistoalaltaan 133-neliöinen talomalli löydettiin Ainoakodin nettisivuilta ja kaupat syntyivät nopeasti. Näkyvälle paikalle Kokkolaan valmistunut koti on nuoren perheen tärkein paikka ja sen viihtyisyyteen on panostettu koko sydämellä.

 

Vilkkaan kadun varressa 750 neliön tontilla sijaitseva nuoren perheen koti on näyttävä niin sisältä kuin ulkoa. Tyylikäs talo on kaupungin uusi nähtävyys ja juuri asukkaidensa toiveiden mukainen. Kaikki makuuhuoneet ovat yläkerrassa, jonka aulan divaanille on iltaisin mukava asettua lukemaan. Terassin leveät, kattoa kannattelevat pylvään antavat talolle lisää näyttävyyttä ja suojaavat terassia. Ne on vaakalaudoitettu samalla tavoin kuin seinät. Naapureina on paitsi vanhoja pientaloja myös niin uusia kuin vanhoja kerrostaloja. Niitä pääsee katselemaan parhaiten päämakuuhuoneen lähes seinän korkuisesta ikkunasta.

Näyttävä nuoren perheen Ainoakoti
Kerrosala: 158 m2
Huoneistoala: 133 m2
Huonelukumäärä: 3 mh, 3 vh, 2 wc, sauna, khh, oh, keittiö + ruokailutila
Kerrosluku: 2

Mieluisa koti määräysten mukaan

Kolmihenkisen perheen koti istui täydellisesti myös kaavamääräyksiin. Tontille vaadittiin puuverhoiltu 1,5- tai 2-kerroksinen rakennus, jossa on harjakatto. Väriä ei määrätty tarkasti, mutta mustaan tai valkoiseen purkkiin ei sopinut pensseliä kastaa. Niinpä kodin väriksi valikoitui aavistuksen ruskeaan taittava harmaa. Talon sijainti aivan kiinni kadun reunassa määriteltiin myös kaavamääräyksissä: suuret ikkunat on suunnattu pihalle, ja kadun puoleisella seinällä on vain muutama pieni ikkuna keittiöön ja saunatiloihin.

Kokolattiamatto tuo pehmeyttä

Perheen kodin sisustuksen viimeistelyssä näkyy selvä keskipohjalaisen rannikkokaupungin tyyli, jossa arvostetaan perinteistä kauneutta. Silti uuden kodin perusilme on vaaleudessaan moderni. Keittiö valittiin Topin kalusteista niemekkeen durat-tasoa lukuun ottamatta. Kehysoviset kaapistot jatkuvat kattorajaan saakka. Välitilat sekä niemekkeen taustaseinä verhoiltiin tiililadotuilla valkoisilla laatoilla. K-Raudasta löydettiin aikaisemman kodin lattioilla hyväksi havaittu Novafloor-laminaatti. Päämakuuhuoneeseen Simon kuitenkin halusi ehdottomasti kokolattiamaton. Se tarjoaa pehmeyttä ja lämpöä aivan toisella tavalla kuin kovat materiaalit.

Tarkoin valittuja yksityiskohtia

Takan viereen haluttiin halkohylly ja portaikkoon lasikaiteet. Alakerran wc:ssä lattia- ja seinälaatat ovat harmaita, kun taas yläkerran kylpyhuoneessa laattaseinät ovat valkoisia. Saunan pesuhuoneessa seinät ovat syvänharmaita. Uuteen kotiin hankittiin runsaasti uusia huonekaluja, sen sijaan kauniit sisustusesineet tulivat pääosin aikaisemmasta kodista. Satsaus materiaaleihin kertoo osaltaan, että Nathalie ja Simon suunnittelevat kasvattavansa tässä talossa tyttärensä isoksi tytöksi. Taloprojektiin lähdettiin kauaskantoisin ajatuksin: tehtiin heti nuorena koti tuleviksi vuosikymmeniksi.

 

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 1/2019 julkaistusta jutusta.