Kapealle kaupunkitontille nousi viihtyisä Ainoakoti, Uusimaa

4 h + k + khh + s     
Huoneistoala: 117 m2 | Kerrosala: 132 m²

Tämän pääkaupunkiseudulla sijaitsevan Ainoakodin asukkaat ovat vannoutuneita omakotiasujia. Oma rauha ja mahdollisuus päättää kaikista asumiseen liittyvistä asioista itse ovat arvoja, joita he arkeensa haluavat. Uuden, kolmen makuuhuoneen talossa asumisen rutiinit hoituvat näppärästi ja työpäivien jälkeen olo on rento. Vuoden asumiskokemuksella pariskunta tietää tehneensä oikean valinnan.

 

Muodoltaan telkänpönttöä muistuttava talo on juuri sitä mitä pariskunta kahden kissansa kanssa toivoo. Tilaa on sopivasti, paikkojen kunnossapito ei vie liikaa aikaa ja 117-neliöisen rakennuksen ylläpitokustannukset ovat maalämmityksen myötä hyvin kohtuulliset. Uutta kotia onkin ryhdytty kutsumaan senioritaloksi – siinä nyt keski-ikäinen pariskunta voi kuvitella asuvansa vuosikymmenienkin päästä. 605 neliön tontilla taloa ympäröi nurmikko, jonka leikkaaminen onnistuu varttitunnissa.

Kapean kaupunkitontin Ainoakoti

Kerrosala: 132 m2

Huoneistoala: 117 m2

Huonelukumäärä: 4 h + k + khh + s

Kerrosluku: 1

Rakennusprojekti käynnistyi pari vuotta sitten tontin hankinnalla. Tälle pientaloalueelle talot rakennettiin aikanaan isoille puutarhatonteille, joita on nyttemmin lohkottu pienemmiksi. Neliöitä saattaa olla riittävästi kolmellekin talolle, kuten pariskunnan mielenkiinnon herättäneessä tapauksessa. Suorakulmainen maa-ala pystyttiin jakamaan niin, että kaikille kolmelle tontille on kulku suoraan kadulta. Rakentajia miellytti pitkä ja kapea rakennuspaikka, jonka perälle jää pieni mutta sitäkin suojaisempi oleskelupiha.

Talokaupoille lähdettiin varmoin ajatuksin etsimään muuttovalmiita koteja kauppaavaa myyjää. Sellainen löytyikin läheltä, sillä kaupanteko alkoi heti sujua lähimmässä K-Raudassa. Mieleinen puurunkoinen talo löytyi Ainoakodin mallistosta. Sitä lähdettiin muokkaamaan tontin vaatimusten ja pariskunnan toiveiden mukaiseksi. Lähtökohtana oli ilmeeltään moderni pulpettikattoinen rakennus, jossa sisäänkäynti on kadun puoleisessa päädyssä ja terassi toisessa päädyssä. Tontin rajat piti ottaa tarkasti huomioon. Seinät tulivat juuri niin lähelle rajoja kuin rakennusmääräykset sallivat. Kadun puolella rakennus jatkuu autokatoksena ja sisäänkäynnin suojana on avokuisti, johon mahtuu juuri sopivasti ulkosohva. Se toimii vieraiden tupakointipaikkana.

Ainoakodin rakennuttajilla on vapaat kädet muokata mallistotaloja mieleisekseen. Tässä talossa huonejako on kokonaisuudessaan vaimon käsialaa. Kolmesta makuuhuoneesta vain yhdessä on sänky. Yksi huoneista toimii kotikonttorina, ja olohuoneen päätyyn sijoittuva erillishuone on sisustettu telkkarin katselua ajatellen. Sieltä avautuu lasipariovet olohuoneeseen. Perheen kissat viihtyvät erityisen hyvin makuuhuoneen pehmeässä sängyssä. Kavereille maittaa uni pitkin päivää, kun liiallinen valokaan ei häiritse unien katselua. Ikkunan eteen vedetään tummat verhot.

Sisustusvaiheen koittaessa saatiin vinkkejä K-Raudan sisustuspalvelusta. Pintojen valinnoista valtaosin vastannut talon emäntä halusi kodista tyyliltään ja väritykseltään neutraalin, aikaa kestävän. Jokaisessa huoneessa on yksi tapettiseinä, joita yhdistää harmaa perusväri. Oleskelutilojen lattiat ovat isoa laattaa, makuuhuoneissa kävellään laminaatin päällä. Talotoimitukseen kuuluneiden kiintokalusteiden valmistaja on Topi-Keittiöt. Kalusteiden värinä on keittiössä mustaa ja valkoista, kodinhoitohuoneessa harmaata. Harmaa on hallitseva väri myös saunatiloissa. Kylpyhuoneen laattaseinät ovat harmaita. Saunan seiniin haluttiin musta panelointi.

Rakentaminen sujui ripeästi ja ongelmitta. Tasaisen piha-alueen istutustyöt hoidettiin nopeasti kuntoon ja taloa on ympäröinyt tasainen nurmikenttä heti ensimmäisenä kesänä. Tontin perälle on nikkaroitu pieni varastorakennus pihatyökaluille ja polttopuille. Kesäpäivinä aurinko paistaa päätyterassille aamusta iltaan. Siellä saa ottaa rennosti omasta rauhasta nauttien, vaikka rajalle istutettu aita on vasta kasvunsa alussa. Vanhasta asumuksesta lohkottu toinen tontti on toistaiseksi rakentamatta. Asumiskustannuksia alentaa merkittävästi varaava takka, joka on sijoitettu onnistuneesti olohuoneen ja ruokailutilan ikkunoiden väliin. Siinä se jakaa lämpöä tasaisesti eri puolille taloa. Pimeinä talvi-iltoina takkatulen katselu olohuoneen sohvalla nollaa ajatukset päivän työkiireistä.