Valoa tulviva hirsikoti mustikkakankaalla, Kintaus

 

Unelmakodin rakentaminen voi lähteä liikkeelle lapsuusmuistoista ja sopivasti kohdalle osuvien tuttavuuksien kautta. Näin tapahtui ainakin Kimi ja Eija-Kaisa Klingan perheen kohdalla. Nyt heille on valmistunut valoisa, kaksikerroksinen hirsikoti Kintauden järvimaisemiin. Talon suunnittelu ja rakentaminen muuttovalmiina tapahtui joustavasti Ainoakodin kanssa, huomioiden muutamat erityisvalinnat.

Ensin oli tontti ja hirsi, sitten talotoimittaja

Klingan perheen kotiunelma lähti liikkeelle Kimin ajatuksesta lähteä kartoittamaan sopivien järvenrantatonttien saatavuutta.

“Olen nuorempana asunut järven rannalla, niin haluttiin sellainen paikka. Meillä oli ajatus yhdistää omakotitalo ja kesämökki. Alettiin katsella Keski-Suomesta näihin ehtoihin sopivia tontteja, ja tämä valittu taisi olla kolmas mitä käytiin katsomassa”, Kimi kertoo.

Perheen kotia ympäröi neljän hehtaarin mäntymetsätontti, joka päättyy järven rannalle. Iso tontti tarjoaa tilaa ja omaa rauhaa, johon molemmat heistä olivat jo nuorempana tykästyneet asuessaan tahoillaan omakotitaloissa.

Toinen ehdoton asia liittyi rakennusmateriaaliin. Eija-Kaisan siskon mies työskentelee hirsirakennusalalla, ja tämän myötä massiivipuu kodin rakennusmateriaalina oli vahvistunut ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.

“Mielikuva hirrestä on, että se on luonnonmukainen materiaali ja siitä tekemällä kodista tulee hyvä, mm. sisäilman puhtaus oli paljon mielessä. Ja onhan se tosi kauniin näköinen“, Eija-Kaisa kuvailee.

Ainoakoti valikoitui pariskunnan talotoimittajaksi sen jälkeen, kun he vierailivat vuonna 2021 Asuntomessuilla Lohjalla.

“Huomasin sattumalta, että kaverin kaveri oli messuilla myymässä taloja. En ollut vielä edes puhunut muiden talotoimittajien kanssa. Ajattelin, että katsotaan alustavasti hänen kanssaan tarjousta, että saan jonkinlaisen vertailukohdan vaihtoehtojen kartoittamiseen ja tiedän, minkä suuruista pankkilainaa lähdetään hakemaan”, Kimi sanoo.

Klingat saivat Ainoakodilta niin vakuuttavan tarjouksen, että vaikka he harkitsivat myös muita hirsitalotoimittajia, Ainoakodin tarjoama talopaketti osoittautui järkevimmäksi vaihtoehdoksi. Oman osaamisen ja resurssiensa kannalta oli myös tärkeää, että talo saatiin muuttovalmiina eli valmiiksi rakennettuna.

“Hinta oli hyvä, mutta kyllähän sekin auttoi ja toi luottamusta, että myyjänä oli tuttu kaveri.”

Lisäksi korona-ajan keskellä luottamusta pitkälti vahvisti se, että Ainoakodin brändin rinnalla seisoo iso ja vakavarainen toimija, DEN Finland.

Kerrosala: 184 m2

Huoneistoala: 167 m2

Huonelukumäärä: 5 h + oh + k + khh + sauna + wc + tekninen tila

Kerrosluku: 2

Muuntelun monet mahdollisuudet

Kodin piirustukset ja kuvat suunniteltiin yhdessä Ainoakodin talomyyjän kanssa. Klingoilla ei ollut tarkkaa suunnitelmaa valmiina, joten taloa lähdettiin hahmottelemaan Ainoa Hirsi Varma 180 -talomallin pohjalta. Pohjaratkaisua muunneltiin matkan varrella merkittävästi, ja mukaan lisättiin esimerkiksi persoonallinen erkkeri tuomaan eloa näyttävään kokonaisuuteen.

“Puhkaisimme myös oleskelutilan katon ja nyt korkeutta on 5,5 metriä”, Kimi mainitsee.

Suunnittelun lopuksi pariskunta kävi vielä kertaalleen tarkastuskuvat läpi varmistaakseen, että tehdyt valinnat vastasivat heidän toiveitaan ja miellyttivät silmää. Erityisesti ikkunoiden osalta tehtiin useita muutoksia, ja Kimi muistelee, että jokainen oletuksena ollut ikkuna vaihdettiin lopulta toiseen.

“Hintaa ei tullut lisää, mutta halusimme maksimoida valon määrän. Lähes jokaisesta ikkunasta näkyy järvi ja kun ei ole naapureita, niin ei tarvinnut huolehtia verhoista tai sälekaihtimista”, pariskunta kuvailee.

Rakentaminen sujui myös kaukana kaikesta

Syrjäinen tontin sijainti tuotti omat haasteensa. Sähköt piti vetää kohtalaisen pitkän matkan päästä, ja tontin jätevesille piti rakentaa oma järjestelmänsä. Veden saanti ratkaistiin porakaivolla, ja lämmitykseen valittiin maalämpöpumppu. Maatöissä täytyi tehdä räjäytyksiä, ja puunkaadossakin riitti hommaa. Pariskunnalle tämä oli urakan työläin vaihe, johon he myös itse omin käsin osallistuivat.

“Pystyin itse hengähtämään siinä vaiheessa, kun luovutettiin tontti talotoimittajan käsiin”, Kimi kertoo.

Ainoakodin muuttovalmiiseen toimitukseen kuuluu talon pystytyksen lisäksi kaikki perustustöistä viimeistelyyn saakka. Perhe päätti kuitenkin räätälöidä hieman talopakettiaan omiin toiveisiin sopivaksi jättämällä joitakin kohtia pois sopimuksesta. Klingat hankkivat itse kiintokalusteet ja hoitivat paikallisten toimijoiden kautta niiden asennuksen. Perhe päätti myös tehdä joitakin pikkuriikkisiä viimeistelytöitä itse.

“Sisustuksen päätimpuri oli meidän naapurista. Se oli mukavaa. Osa viimeistelystä tehtiin myös itse. Esimerkiksi sisäkaton paneelit käsittelimme itse, sillä halusimme hirren kanssa sointuvan sävyn niihin”, pariskunta kertoo.

“Ollaan tyytyväisiä rakentamiseen. Ainahan rakentamisessa jotain tulee, mutta kaikki hoidettiin kuntoon ja talo valmistui ajallaan”, Kimi jatkaa.

Klassisen kodin kruunaa maisema

Eija-Kaisa nostaa esiin kodin yhdeksi upeaksi piirteeksi ulkopuolella avautuvan järvimaiseman, joka pääsee nyt oikeuksiinsa olohuoneen korkeista ikkunoista. Myös kodin sisustuksesta huokuu vahvasti luonto. Hirsiseinien puunsyyt on haluttu jättää esille, sävymaailma on pääosin vaalea ja ikkunoista tulvii runsaasti luonnonvaloa. Klingat kuvailevat uutta kotiansa eheäksi kokonaisuudeksi.

“Halusimme maisemankin takia klassisempaa sisustustyyliä modernin sijaan. Tai ehkä tämä on sekoitus modernia ja klassista, mutta lopputulos on joka tapauksessa kaunis.”

Keittiössä panostettiin laadukkaisiin kivitasoihin, ja takaksi valittiin varaava leivinuunitakka. Sauna lämpiää puulla, mikä on suurella metsätontilla hyvin perusteltu valinta. Pihapiirikin säilyy toistaiseksi luonnonvaraisena mustikkaisena kangasmetsänä. Kun pariskunnan muutaman kuukauden ikäinen poika hieman kasvaa ja pallopelit alkavat mahdollisesti kiinnostamaan, on suunnitelmissa nurmialue.

“Kyllä tänne on tosi kiva aina tulla. Päivästä yksi alkaen tämä on ollut oman kodin tuntuinen”, Eija-Kaisa tiivistää.

 

Voit myös kurkistaa virtuaalisesti perheen kotiin tästä!