Saavutettava unelma fiksussa paketissa

Saavutettava unelma fiksussa paketissa

K-Raudan ja Ainoakodin asuntomessukohde on kotimaisen työn taidonnäyte, joka on tehty muuntautumaan sekä käyttäjän että elämän asettamiin vaatimuksiin. Ekologinen ja energiatehokas Ainoa Fiksu -koti tarjoaa saavutettavan unelman kompaktin kokonsa ja edullisuutensa ansiosta. Talon 110 neliössä yhdistyvät toimivat tilat ja moderni ulkoasu: yhdessä kerroksessa on kolme makuuhuonetta sekä keittiön ja olohuoneen kolme metriä korkea valoisa avotila. Asumiseen tuo arjen luksusta ja joustavuutta taloon yhdistetty saunarakennus, joka lisää tilaa niin työhuone- kuin vieraskäyttöönkin.

Messujen teemana ilmastoystävällinen asuminen

Ainoakodin messutalon lämmönlähde on vesi-ilmalämpöpumppu, ja talon ilmanvaihto mahdollistaa lämmön talteenoton sekä sijainti aurinkosähkön hyödyntämisen. Myös talon energiatehokas elementtirakentaminen on luontoystävällistä, sillä lähes kaikki elementtitehtaalla syntyvä jäte hyödynnetään tehokkaasti kiertoon.

 

Ainoa Fiksu 131
Kohdenro: 15
3 mh, oh + avok, vh, kh, khh, et, saunarakennus ja ulkovarasto
Pinta-ala 110 m², Huoneistoala: 131 m2 ja tontti 615 m2
Kerrosluku: 1
Talotyyppi: omakotitalo
Asukasmäärä: 3-4
Runkomateriaali: puu
E-luku: 112
Energialuokka: B
Talotekniikka: VILP (vesi-ilmalämpöpumppu Nibe Split), takka, vesikiertoinen lattialämmitys
Ilmanvaihto: Vallox 110 MV, vuosihyötysuhde 76 %

TILAT

Kotimainen valinta, joka muuntautuu käyttäjän ja elämän tarpeisiin

Messukohteen rakennutti K-Rauta Merituulen kauppias Petri Lappalainen ja se on suunniteltu pienelle lapsiperheelle. Kohteen väri- ja pintamateriaalisuunnitelman on tehnyt sisustussuunnittelija Karoliina Lantto. Talon ulkoasun väritys on rauhallinen ja pohjoismaisen klassinen. Kaikki pintamateriaalit ovat K-Raudan valikoimasta – ihastu ja inspiroidu suomalaisten suunnittelijoiden kuvatapeteista, kotimaisten valmistajien sisustustuotteista sekä aikaa kestävistä kierrätysratkaisuista.

Lastenhuone

Sisustuksen on suunnitellut kuvittaja Kaisa Kartela. Lastenhuoneeseen tuo leikkisää tunnelmaa Kartelan yksinoikeudella K-Raudalle luoma hauska Cello-kuvatapetti ”Kuuhunkurkottaja”. Koko kuvatapettimallistolle on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -merkki tunnuksena siitä, että tuotteet on suunniteltu Suomessa. Kuuhunkurkottajan eläinpoppoon luonnonläheinen värimaailma jatkuu myös muualla lastenhuoneen sisustuksessa, jossa iso osa kalusteista on hankittu kierrätettynä. Lisäksi esillä on mitä suloisimpia kotimaisten pienyrittäjien tuotteita.

Työhuone

Korona-aika osoitti toimivien kotikonttorien tärkeyden, ja etätyöskentely on tullut jäädäkseen asettaen kodin työtiloille yhä enemmän vaatimuksia. Ainoa Fiksun kotitoimisto takaa työrauhan ja säästää aikaa työpisteen raivaamiselta päivän päätteeksi.

Messutalon työhuoneeseen on luotu boheemia ilmettä Kaisa Kartelan sisustuksella. Myös tässä huoneessa suunnittelun pohjana toimi Kartelan K-Raudalle suunnittelema kuvatapetti ”Haaveilija”. Työhuone on suunniteltu tavanomaisen etätyöpisteen sijaan soveltuvaksi myös harrastekäyttöön: sisustuksen punaisen langan muodostaa ikkunan äärelle rakentuva taiteilijan työpiste tarvikkeineen.

Kuvatapetin rauhallinen värimaailma toistuu muualla huoneessa lämpimän harmaan, valkoisen ja käsittelemättömän puun sävyissä. Työhuoneen piensisustuksessa on tehty yhteistyötä suomalaisten muotoilijoiden kanssa. Myös kalusteet tulevat Ainoakodin ja K-Raudan kotimaisilta kumppaneilta.

Keittiö

U-mallinen saarekekeittiö tarjoaa reilusti lasku- ja työtilaa – sekä erottaa keittiön olohuoneesta. Messutalon moderni ja käytännöllinen kokonaisuus on K-Rauta Merituulen keittiösuunnittelija Tanja Karhun ammattitaitoista käsialaa. Sen lisäksi, että keittiö toimii käytännöllisenä tilanjakajana, se on myös arkipöytä ja taso, jonka ympärille perhe ja ystävät kokoontuvat tekemään ruokaa tai vaihtamaan kuulumiset ”lennossa”.

Olohuone

Kolme metriä korkean olohuoneen, ruokatilan ja keittiön yhdistelmä muodostaa erittäin hulppean ja avaran oleskelutilan isoine ikkunoineen. Maisemaikkunat myös tuovat luonnon lähelle – ja saavat olohuoneen näyttämään siltä kuin se ulottuisi ulos asti. Fiksu-koti tuntuukin todellista kokoaan avarammalta.

Sisustamisesta on vastannut stylisti Anna Biström, joka inspiroitui olohuoneessa erityisesti erilaisista tekstuureista. Hänen työtään ovat ohjanneet kotimaisten tuotteiden korkea laatu, luonnonmateriaalit sekä maanläheiset sävyt.

Terassi ja saunarakennus

Kodissa arvostetaan yhä enemmän tiloja, joissa voi palautua arjen kiireistä. Messukohteen kruununa on suuri, osittain lasitettu terassi sekä sen suojiin rakennettu poreallas ja erillinen ulkosauna. Katettu terassi toimii olohuoneen jatkeena, jolla kelpaa istua päivää, iltaa tai nauttia rauhassa saunomisen jälkeen. Myös 19,5 neliön saunarakennus tarjoaa mukavat yöpymistilat vieraille tai oman sopen itsenäistyvälle teinille.

Kylpyhuone- ja saunatiloihin haluttiin luoda rauhallinen ja seesteinen kylpylätunnelma. Myös oleskelutilassa voi istahtaa viilentymään ja nauttimaan hetkestä Eero Aarnio Originals Mushroom Double -rottinkijakkaralle.

POHJAKUVA

Käytännöllinen ja joustava – ennen kaikkea kodikas

Neljän huoneen ja keittiön talo on sekä kompakti että toimiva: koti on yhdessä tasossa ja tehokkaasti käytettyjä neliöitä on asuinrakennuksessa 90,5. Kolmesta makuuhuoneesta suurimman yhteydessä on tilava vaate- ja pukeutumishuone/säilytystila, mikä lisää arjen mukavuutta. Muiden makuuhuoneiden käyttötarkoitusta on helppo muuntaa tarpeen mukaan, vaikkapa työhuoneesta vierashuoneeksi. Eteisestä avautuu näkymä kolme metriä korkeaan olohuoneen, ruokailutilan ja keittiön yhdistelmään, jossa maisemaikkunat maksimoivat valon määrän sekä sinetöivät luonnon läheisyyden. U-mallinen keittiö tarjoaa reilusti säilytys- ja laskutilaa. Olohuoneesta on kulku suurelle terassille, jonka suojiin on rakennettu poreallas sekä erillinen saunaosasto, joka tuo joustavuutta asumiseen – ja rentoa kylpylätunnelmaa elämään.