Ilouutisia talonrakentajille – asuntolainojen korot vihdoin laskussa

Asuntolainojen yleisin viitekorko 12 kuukauden euribor on vihdoin laskussa, mikä on ilahduttava uutinen kaikille talon rakentamista suunnitteleville. Syyskuusta joulukuuhun 12 kuukauden euribor on laskenut 0,5 prosenttiyksikköä, tuoden huomattavaa säästöä korkokuluihin. Esimerkiksi 300 000 euron asuntolainassa kuukausittaiset korkokulut ovat nyt 125 euroa vähemmän kuin kolme kuukautta sitten.

Asuntolainojen korot ovat olleen jo vuosia historiallisen alhaalla, mutta keväällä 2022 ne lähtivät nopeasti nousuun. Tänä vuonna korot ovat nousseet yli neljään prosenttiin, mikä on tuonut monelle asuntovelalliselle satojen eurojen kuukausittaiset lisäkulut korkomenojen muodossa. Kun samaan aikaan kuluttajahinnat ovat nousseet, tilanne on ollut talosta haaveileville hankala, ja moni onkin laittanut suunnitelmat jäihin.

Nyt tilanne näyttää rakentajien näkökulmasta lupaavalta. Inflaatio on hidastunut ja asuntolainojen korot ovat kääntyneet laskuun – ja niiden myös ennustetaan jatkavan laskuaan. Tällä hetkellä 12 kuukauden euriborin odotetaan laskevan ensi vuonna 3–4 prosentin välille ja vuoden loppuun mennessä jopa alle 3 prosentin. Pidemmällä aikavälillä eli vuoden 2025 aikana euriborin ennustetaan laskevan 2–3 prosentin välille.

Jos korot laskevat tulevan vuoden aikana lähelle kolmea prosenttia, korkomenot pienenevät 300 000 euron suuruisessa asuntolainassa jopa 300 euroa syyskuun 2023 korkotasoon verrattuna. Tämä on tuntuva summa kenen tahansa asuntovelallisen, myös omakotitalorakentajan lompakossa.