Ainoa Idea 153, Etelä-Savo

5 mh, oh, k, khh, sauna, atrium
Huoneistoala: 181 m2

Kuusihenkisen perheen talo valmistui Saimaan rantaan paikalle, jossa aiemmin sijaitsi yleinen uimaranta. Nyt paikka on perheen omassa käytössä, ja rantaan on rakennettu uusi Kimara-saunarakennus.

Perheellä oli paljon toiveita ja odotuksia talon pohjaratkaisun ja ulkonäön suhteen. Talotehtaiden valmismalleista ei löytynyt toiveet täyttävää mallia, mutta Ainoakodin kanssa voitiin toteuttaa uniikki, elementtirakenteinen puutalo. Valmiin kodin mallina on Ainoa Idea 153. Pohjaratkaisu syntyi yhdistellessä useista eri talomalleista saatuja ideoita. Tiloihin haettiin moni-ilmeisyyttä, joten taloon tehtiin kaksi pitkää osaa omien pulpettikattojen alle ja ne yhdistettiin atriumpihalla. Näin keskelle taloa jäi tilaa suurelle, yli 30 neliön keittiö-ruokailutilalle, jonne mahtuu hyvin myös kuusihenkisen perheen tarvitsema iso ruokapöytä.

Moni-ilmeinen koti Saimaan rannalla
Kerrosala: 208 m2
Huoneistoala: 181 m2
Huonelukumäärä: 5 mh + oh + k + khh + sauna + atrium
Kerrosluku: 1

Uudessa kodissa on viisi makuuhuonetta, joista vanhimman tyttären huone on erillään muista eteisen vieressä. Vanhempien makuuhuone on sijoitettu rannan puoleiseen päätyyn. Upea järvimaisema avautuu makuuhuoneen lisäksi myös viereisestä vanhempien kylpyhuoneesta. Kodin suuri ja valoisa olohuone on erillään muista tiloista. Sinne kuljetaan ulko-ovelta alkavan leveän käytävän kautta. Kulkureitti on esteetön myös visuaalisesti, jolloin järvimaisema avautuu heti taloon sisään astuessa. Kodinhoitohuone on käytävän sivulla ja sinne on kätevä oma sisäänkäynti suoraan ulkoa. Atriumpiha erottelee talon oleskelu- ja nukkumatilat toisistaan ja katkaisee näkö- ja kuuloyhteyden talon sisällä. Rakentajapari vastasi itse Sisustusvalmiin Ainoakotinsa viimeistelystä – näin sisustamisesta pitävä pari pääsi toteuttamaan täysin vapaasti kaikki ideansa. Pinnat ovat vaaleita ja kalusteita on vain välttämätön määrä. Ilme on viimeistelty hillityillä tapeteilla ja moderneilla valaisimilla. Tyttöjen huoneisiin hankitut liitutauluovet ovat sisustuksen piristävä yksityiskohta. Materiaalihankinnat tehtiin kotikaupungin K-Raudasta. Sieltä löytyivät myös keittiön ja kodinhoitohuoneen kiintokalusteet: esimerkiksi keittiöön valittiin viime vuonna lanseeratun Cello-keittiömalliston Tapiola. Päämakuuhuoneen erikoisuutena on jalkojen alla pehmeältä ja lämpimältä tuntuva kokolattiamatto. Kodin muissa huoneissa on Cellon tammiparketti.
Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 3/2017 julkaistusta jutusta.