Unelma valkoisesta talosta, Uusimaa

5 h +k + khh + sauna + kh + wc + tekninen tila
Huoneistoala: 123 m2 | Kerrosala: 155 m²

Kun on haaveillut juuri tietynlaisesta kodista jo pitkään, voi päätös rakentamisesta syntyä hyvinkin nopeasti. Niin kävi tämän valkoisen unelmakodin rakentajalle: kun tonttiarvonnassa kävi tuuri, tehtiin kaupat nopeasti. Seuraava joulu vietettiinkin jo toiveiden mukaisessa Ainoakodissa.

Talokaupat tehtiin 2019 joulukuussa ja työt tontilla aloitettiin välittömästi rakennusluvan saamisen jälkeen. Asiakas halusi puutalon, jonka rakentamisesta ja viimeistelystä huolehtisi talotoimittaja. Vaihtoehtojen joukosta valittiin nopeasti Ainoakoti. K-Raudassa asiointi oli helppoa, ja paikallisen talomyyjän asiantuntemus lisäsi luottamusta. Suunnittelun pohjaksi valittiin Ainoakodin yksikerroksinen talomalli, jossa oli 139 m² kerrosalaa. Taloa räätälöitiin tarkasti toiveiden mukaa: kerrosala kasvoi 155 neliöön, pohjaratkaisuun tuli monia lisäyksiä ja pitkän malliseen taloon valikoitui perinteinen harjakatto. Julkisivua korostaa myös olohuoneen lattiarajasta alkavat ikkunat sekä terassi, jonka yläpuolelle jatkettiin kattoa suojaksi.

Unelma valkoisesta talosta

Kerrosala: 155 m2

Huoneistoala: 123 m2

Huonelukumäärä: 5 h + k + khh + sauna + kh + wc + tekninen tila

Kerrosluku: 1

Tehokasta tilankäyttöä

Kodissa on neljä makuuhuonetta, vaikka varsinaisia asukkaita on kolme. Yksi makuuhuoneista on mummolle, joka käy perheen äidin työmatkojen aikana hoitamassa lapsia. Makuuhuoneiden sijoittelu edustaa tehokasta tilankäyttöä, mutta pohjaratkaisu on silti persoonallinen. Keskikokoisissa pientaloissa huoneet rakennetaan yllättävän usein jonoon. Tässä kodissa sen sijaan makuuhuoneiden ovet eivät ole vierekkäin vaan etäällä toisistaan. Äidin makuuhuone on aivan erillään muista.

Sisustamiseen apua K-Raudasta

Päämakuuhuoneen yhteyteen lisättiin walk-in-closet ja kylpyhuoneen kokoa kasvatettiin. Sinne haluttiin tilaa kahdelle suihkulle ja ylimääräiselle wc-istuimelle. Sisätilat saivat uudenlaisen ilmeen vinosta sisäkatosta ja sen verhoilun vaihdosta paneeleista ruiskumaalattuihin kipsilevyihin. Näin kattorajasta jäivät pois peitelistat. Vino levykatto ja lattiatasosta alkavat ikkunat tekevät olohuoneesta raikkaan valoisan. Pintamateriaalien valintaan rakentajat saivat apua K-Raudan sisustussuunnittelijoilta. Iso osa materiaaleista löytyi peruspakettiin kuuluvasta valikoimasta. Juuri mieleisistään lattialaminaateista ja laatoista sekä kookkaasta Petra-keittiöstä rakentaja maksoi kohtuullisen lisähinnan. Varustukseen kuuluu Uuniseppien tyylikäs varaava takka. Varsinainen lämmitys hoidetaan poistoilmalämpöpumpulla.

Vaalea sisältä ja ulkoa

Talon ulkoväriä on sävytetty aavistuksen verran täysvalkoisesta tummemmaksi, sillä täysin valkoista taloa eivät rakennusmääräykset sallineet. Talon jatkeeksi lisättiin käytännöllinen autokatos, ja upea tiilikatto viimeistelee julkisivun. Asuintilat ovat kokonaisuudessaan vaaleat, joka oli rakennuttajien toive. Hentoa harmautta löytyy lattiasta ja muutamista väliseinistä. Vaaleus jatkuu kalusteissa ja sisustustekstiileissä. Voimakkaita värejä kodista löytyy ainoastaan heti muuton jälkeen esille nostetuista joulukoristeista ja lastenhuoneiden esineistöstä. Ensi kesän pihatöiden jälkeen takapihasta on tulossa paitsi viihtyisä myös suojaisa. Rajalta ei kuitenkaan ala naapurin piha vaan riittävä kaistale kaupungin omistamaa harvaa metsikköä.