Unelma valkoisesta talosta, Uusimaa

5 h +k + khh + sauna + kh + wc + tekninen tila
Huoneistoala: 123 m2 | Kerrosala: 155 m²

Kun on haaveillut juuri tietynlaisesta kodista jo pitkään, voi päätös rakentamisesta syntyä hyvinkin nopeasti. Niin kävi tämän valkoisen unelmakodin rakentajalle: kun tonttiarvonnassa kävi tuuri, tehtiin kaupat nopeasti. Seuraava joulu vietettiinkin sitten toiveiden Ainoakodissa.

Talokaupat tehtiin 2019 joulukuussa ja työt tontilla aloitettiin välittömästi rakennusluvan saamisen jälkeen. Asiakas halusi puutalon, jonka myyjä huolehtii myös rakentamisesta. Vaihtoehtojen joukosta seuloutui nopeasti Ainoakoti. K-Raudassa oli helppo asioida, siellä myyjä ansaitsi nopeasti asiakkaan luottamuksen. Suunnittelun pohjaksi sopi Ainoakodin Aika-malliston 139 kerrosneliön AD1. Siitä räätälöitiin tarkasti toiveiden mukainen talo. Kerrosala kasvoi 155 neliöön, joista asuinpinta-alaksi lasketaan 123. Pohjaratkaisuun tuli monia lisäyksiä ja pitkulainen rakennus sai perinteisen harjakaton. Ulkonäköä korostavat olohuoneen lattiarajasta alkavat ikkunat ja niiden kohdalla terassin suojaksi jatkettu katto.

Unelma valkoisesta talosta

Kerrosala: 155 m2

Huoneistoala: 123 m2

Huonelukumäärä: 5 h + k + khh + sauna + kh + wc + tekninen tila

Kerrosluku: 1

Tehokasta tilankäyttöä

Kodissa on neljä makuuhuonetta, vaikka varsinaisia asukkaita on kolme. Yksi makuuhuoneista on mummolle, joka käy perheen äidin työmatkojen aikana hoitamassa lapsia. Makuuhuoneiden sijoittelu edustaa tehokasta tilankäyttöä, mutta pohjaratkaisu on silti ilmeikäs. Keskikokoisissa pientaloissa huoneet rakennetaan yllättävän usein jonoon. Tässä kodissa sen sijaan makuuhuoneiden ovet eivät ole vierekkäin vaan etäällä toisistaan. Äidin makuuhuone on aivan erillään heti eteisen vieressä.

Sisustamiseen apua K-Raudasta

Taloon lisättiin walk-in-closet päämakuuhuoneen yhteyteen ja kylpyhuoneen kokoa kasvatettiin. Sinne haluttiin tilaa kahdelle suihkulle ja wc-istuimelle. Sisätilat saivat uudenlaisen ilmeen vinosta sisäkatosta ja sen verhoilun vaihdosta paneeleista ruiskumaalattuihin kipsilevyihin. Näin kattorajasta jäivät pois peitelistat. Vino levykatto ja lattiatasosta alkavat ikkunat tekevät olohuoneesta raikkaan valoisan. Pintamateriaalien valintaan rakentaja sai apua K-Raudan sisustussuunnittelijoilta. Iso osa materiaaleista löytyi peruspakettiin kuuluvasta valikoimasta. Juuri mieleisistään lattialaminaateista ja laatoista sekä kookkaasta Petra-keittiöstä rakentaja maksoi kohtuullisen lisähinnan. Varustukseen kuuluu Uuniseppien tyylikäs varaava takka. Varsinainen lämmitys hoidetaan poistoilmalämpöpumpulla.

Vaalea sisältä ja ulkoa

Talon ulkoväriä on sävytetty aavistuksen verran täysvalkoisesta tummemmaksi, sillä täysin valkoista taloa eivät rakennusmääräykset sallineet. Autokatos on talon jatkeena, mikä saa talon näyttämään kookkaalta ja tiilikatto lisää vielä komeutta. Paljon valkoista piti saada myös sisälle. Asuintilat ovat kokonaisuudessaan vaaleat. Hentoa harmautta löytyy lattiasta ja muutamista väliseinistä. Vaaleus jatkuu kalusteissa ja sisustustekstiileissä. Voimakkaita värejä kodista löytyy ainoastaan heti muuton jälkeen esille nostetuista joulukoristeista ja lastenhuoneiden esineistöstä. Kalusteista uusittiin muuton yhteydessä sohva. Ensi kesän pihatöiden jälkeen takapihasta on tulossa paitsi viihtyisä myös suojaisa. Rajalta ei ala naapurin piha vaan riittävä kaistale kaupungin omistamaa harvaa metsikköä. Kadun toiselta puolelta löytyy tuttu naapuri, kollega samalta työpaikalta.