Kerros: 1-kerroksiset

Unelma valkoisesta talosta, Uusimaa

Talokaupat tehtiin 2019 joulukuussa ja työt tontilla aloitettiin välittömästi rakennusluvan saamisen jälkeen. Asiakas halusi puutalon, jonka myyjä huolehtii myös rakentamisesta. Vaihtoehtojen joukosta seuloutui nopeasti Ainoakoti. K-Raudassa oli helppo asioida, siellä myyjä ansaitsi nopeasti asiakkaan luottamuksen. Suunnittelun pohjaksi sopi Ainoakodin Aika-malliston 139 kerrosneliön AD1. Siitä räätälöitiin tarkasti toiveiden mukainen talo. Kerrosala kasvoi 155 neliöön, joista asuinpinta-alaksi lasketaan 123. Pohjaratkaisuun tuli monia lisäyksiä ja pitkulainen rakennus sai perinteisen harjakaton. Ulkonäköä korostavat olohuoneen lattiarajasta alkavat ikkunat ja niiden kohdalla terassin suojaksi jatkettu katto.

Unelma valkoisesta talosta

Kerrosala: 155 m2

Huoneistoala: 123 m2

Huonelukumäärä: 5 h + k + khh + sauna + kh + wc + tekninen tila

Kerrosluku: 1

Tehokasta tilankäyttöä

Kodissa on neljä makuuhuonetta, vaikka varsinaisia asukkaita on kolme. Yksi makuuhuoneista on mummolle, joka käy perheen äidin työmatkojen aikana hoitamassa lapsia. Makuuhuoneiden sijoittelu edustaa tehokasta tilankäyttöä, mutta pohjaratkaisu on silti ilmeikäs. Keskikokoisissa pientaloissa huoneet rakennetaan yllättävän usein jonoon. Tässä kodissa sen sijaan makuuhuoneiden ovet eivät ole vierekkäin vaan etäällä toisistaan. Äidin makuuhuone on aivan erillään heti eteisen vieressä.

Sisustamiseen apua K-Raudasta

Taloon lisättiin walk-in-closet päämakuuhuoneen yhteyteen ja kylpyhuoneen kokoa kasvatettiin. Sinne haluttiin tilaa kahdelle suihkulle ja wc-istuimelle. Sisätilat saivat uudenlaisen ilmeen vinosta sisäkatosta ja sen verhoilun vaihdosta paneeleista ruiskumaalattuihin kipsilevyihin. Näin kattorajasta jäivät pois peitelistat. Vino levykatto ja lattiatasosta alkavat ikkunat tekevät olohuoneesta raikkaan valoisan. Pintamateriaalien valintaan rakentaja sai apua K-Raudan sisustussuunnittelijoilta. Iso osa materiaaleista löytyi peruspakettiin kuuluvasta valikoimasta. Juuri mieleisistään lattialaminaateista ja laatoista sekä kookkaasta Petra-keittiöstä rakentaja maksoi kohtuullisen lisähinnan. Varustukseen kuuluu Uuniseppien tyylikäs varaava takka. Varsinainen lämmitys hoidetaan poistoilmalämpöpumpulla.

Vaalea sisältä ja ulkoa

Talon ulkoväriä on sävytetty aavistuksen verran täysvalkoisesta tummemmaksi, sillä täysin valkoista taloa eivät rakennusmääräykset sallineet. Autokatos on talon jatkeena, mikä saa talon näyttämään kookkaalta ja tiilikatto lisää vielä komeutta. Paljon valkoista piti saada myös sisälle. Asuintilat ovat kokonaisuudessaan vaaleat. Hentoa harmautta löytyy lattiasta ja muutamista väliseinistä. Vaaleus jatkuu kalusteissa ja sisustustekstiileissä. Voimakkaita värejä kodista löytyy ainoastaan heti muuton jälkeen esille nostetuista joulukoristeista ja lastenhuoneiden esineistöstä. Kalusteista uusittiin muuton yhteydessä sohva. Ensi kesän pihatöiden jälkeen takapihasta on tulossa paitsi viihtyisä myös suojaisa. Rajalta ei ala naapurin piha vaan riittävä kaistale kaupungin omistamaa harvaa metsikköä. Kadun toiselta puolelta löytyy tuttu naapuri, kollega samalta työpaikalta.

Kapealle kaupunkitontille nousi viihtyisä Ainoakoti, Uusimaa

Muodoltaan telkänpönttöä muistuttava talo on juuri sitä mitä pariskunta kahden kissansa kanssa toivoo. Tilaa on sopivasti, paikkojen kunnossapito ei vie liikaa aikaa ja 117-neliöisen rakennuksen ylläpitokustannukset ovat maalämmityksen myötä hyvin kohtuulliset. Uutta kotia onkin ryhdytty kutsumaan senioritaloksi – siinä nyt keski-ikäinen pariskunta voi kuvitella asuvansa vuosikymmenienkin päästä. 605 neliön tontilla taloa ympäröi nurmikko, jonka leikkaaminen onnistuu varttitunnissa.

Kapean kaupunkitontin Ainoakoti

Kerrosala: 132 m2

Huoneistoala: 117 m2

Huonelukumäärä: 4 h + k + khh + s

Kerrosluku: 1

Rakennusprojekti käynnistyi pari vuotta sitten tontin hankinnalla. Tälle pientaloalueelle talot rakennettiin aikanaan isoille puutarhatonteille, joita on nyttemmin lohkottu pienemmiksi. Neliöitä saattaa olla riittävästi kolmellekin talolle, kuten pariskunnan mielenkiinnon herättäneessä tapauksessa. Suorakulmainen maa-ala pystyttiin jakamaan niin, että kaikille kolmelle tontille on kulku suoraan kadulta. Rakentajia miellytti pitkä ja kapea rakennuspaikka, jonka perälle jää pieni mutta sitäkin suojaisempi oleskelupiha.

Talokaupoille lähdettiin varmoin ajatuksin etsimään muuttovalmiita koteja kauppaavaa myyjää. Sellainen löytyikin läheltä, sillä kaupanteko alkoi heti sujua lähimmässä K-Raudassa. Mieleinen puurunkoinen talo löytyi Ainoakodin mallistosta. Sitä lähdettiin muokkaamaan tontin vaatimusten ja pariskunnan toiveiden mukaiseksi. Lähtökohtana oli ilmeeltään moderni pulpettikattoinen rakennus, jossa sisäänkäynti on kadun puoleisessa päädyssä ja terassi toisessa päädyssä. Tontin rajat piti ottaa tarkasti huomioon. Seinät tulivat juuri niin lähelle rajoja kuin rakennusmääräykset sallivat. Kadun puolella rakennus jatkuu autokatoksena ja sisäänkäynnin suojana on avokuisti, johon mahtuu juuri sopivasti ulkosohva. Se toimii vieraiden tupakointipaikkana.

Ainoakodin rakennuttajilla on vapaat kädet muokata mallistotaloja mieleisekseen. Tässä talossa huonejako on kokonaisuudessaan vaimon käsialaa. Kolmesta makuuhuoneesta vain yhdessä on sänky. Yksi huoneista toimii kotikonttorina, ja olohuoneen päätyyn sijoittuva erillishuone on sisustettu telkkarin katselua ajatellen. Sieltä avautuu lasipariovet olohuoneeseen. Perheen kissat viihtyvät erityisen hyvin makuuhuoneen pehmeässä sängyssä. Kavereille maittaa uni pitkin päivää, kun liiallinen valokaan ei häiritse unien katselua. Ikkunan eteen vedetään tummat verhot.

Sisustusvaiheen koittaessa saatiin vinkkejä K-Raudan sisustuspalvelusta. Pintojen valinnoista valtaosin vastannut talon emäntä halusi kodista tyyliltään ja väritykseltään neutraalin, aikaa kestävän. Jokaisessa huoneessa on yksi tapettiseinä, joita yhdistää harmaa perusväri. Oleskelutilojen lattiat ovat isoa laattaa, makuuhuoneissa kävellään laminaatin päällä. Talotoimitukseen kuuluneiden kiintokalusteiden valmistaja on Topi-Keittiöt. Kalusteiden värinä on keittiössä mustaa ja valkoista, kodinhoitohuoneessa harmaata. Harmaa on hallitseva väri myös saunatiloissa. Kylpyhuoneen laattaseinät ovat harmaita. Saunan seiniin haluttiin musta panelointi.

Rakentaminen sujui ripeästi ja ongelmitta. Tasaisen piha-alueen istutustyöt hoidettiin nopeasti kuntoon ja taloa on ympäröinyt tasainen nurmikenttä heti ensimmäisenä kesänä. Tontin perälle on nikkaroitu pieni varastorakennus pihatyökaluille ja polttopuille. Kesäpäivinä aurinko paistaa päätyterassille aamusta iltaan. Siellä saa ottaa rennosti omasta rauhasta nauttien, vaikka rajalle istutettu aita on vasta kasvunsa alussa. Vanhasta asumuksesta lohkottu toinen tontti on toistaiseksi rakentamatta. Asumiskustannuksia alentaa merkittävästi varaava takka, joka on sijoitettu onnistuneesti olohuoneen ja ruokailutilan ikkunoiden väliin. Siinä se jakaa lämpöä tasaisesti eri puolille taloa. Pimeinä talvi-iltoina takkatulen katselu olohuoneen sohvalla nollaa ajatukset päivän työkiireistä.

Ensimmäinen yhteinen oma koti, Varsinais-Suomi

Talon on rakentanut Kiipun Rakennus Oy. Yhtiö on rakentamassa rinnakkain seitsemän samanlaista taloa. Niistä kaksi on nyt täysin valmiina. Tulossa on yhteinen tallirakennus ja yhtenäinen piha-alue lasten leikkipaikkoineen. Jokaiselle talolle kuuluu omaakin tonttia. Pariskunta kävi tutustumassa ensimmäiseksi valmistuneeseen taloon kevättalvella 2019 ja olivat valmiita kaupantekoon lyhyen harkinta-ajan jälkeen. Kaupat tehtiin maaliskuun lopussa ja rakentaminen alkoi saman tien. Muuttamaan päästiin jouluksi.

Ensimmäinen yhteinen oma koti

Kerrosala: 139 m2

Huoneistoala: 114 m2

Huonelukumäärä: 3 h, oh+k, vh, khh, ph, s, varasto

Kerrosluku: 1

Pariskunta ihastui talon pohjaratkaisuun ja huoneiden avaruuteen. Neliöt on hyödynnetty tarkasti ja ajatuksella. Vaikka kaikki kolme makuuhuonetta ovat samassa linjassa, sisäänkäynnit eivät ole toistensa vieressä. Huoneiden väliin on sijoitettu vaatehuone, vessa ja eteinen. Voisi sanoa, että kodilla on luonnetta. Myös sijaintiin miellyttiin heti ensimmäisellä käynnillä. Ympärillä on puhdasta luontoa ja sen tarjoamaa rauhaa. Turun keskustaan ei kuitenkaan ole matkaa paljoa kymmentä kilometriä enempää. Talon perusmuoto harjakattoineen on perinteinen.

Rakentajat pääsivät itse valitsemaan kotinsa värit ulkomaalia myöten ja pääosin sisustusmateriaalitkin. Saunasta löytyy kaunista puuta ja isoja seinälaattoja. Oleskelutila on ihanan valoisa suurten ikkunoiden ja vinon katon tuoman huonekorkeuden vuoksi. Ulkoväriksi haluttiin valkoinen naapurin tavoin, mutta sisälle kotiin ei tullut yhtään valkoista seinää. Valkoista ei sisustuksessa juuri muutenkaan näy kodinhoitohuoneen ja vessojen kaapistoja lukuun ottamatta. Seinien perusväri on kevyt harmaa, mutta aivan mustaakin löytyy. Makuuhuoneen hämyinen tunnelma on mustien seinien tuomaa. Mattamusta keittiö on hankittu Auran Puutuotteelta. Niemeke on kokonaan tasaista työtilaa. Tässä kodissa on hyvin tilaa leipomiseen ja ruoanlaittoon pitkän kaavan mukaan. Lattia on suomalaista Parlan parkettia. Sisustusmateriaalit on hankittu Kuninkojan K-Raudasta Raisiosta. Sieltä on saatu myös sisustussuunnittelijan neuvoja materiaalivalintoihin.

Ainoa Trendi 175P

Loivalle rinnetontille sopiva yksikerroksinen koti. Neljä makuuhuonetta, joista suurin on omassa rauhassaan ja omalla vaatehuoneella. Vino sisäkatto lisää avaruuden tuntua olohuoneeseen ja tulisija takaa kodikkaan tunnelman. Olohuoneesta on kulku katetulle terassille, jota on mahdollista jatkaa avoterassina. Kodinhoitohuoneen vieressä on erillinen vaatehuone ja tilasta on käynti suoraan ulos. Tiesithän, että useimmat Ainoakodin talomallit on mahdollista porrastaa. Tutustu siis myös porrastamattomiin malleihimme ja kysy lisää talomyyjältäsi.

Ainoa Trendi 161P

Loivalle rinnetontille sopiva koti. Kolme makuuhuonetta, joista isoimmassa reilusti tilaa ja oma vaatehuone. Tilava olohuone saa lisää avaruuden tuntua vinon sisäkaton ansiosta. Ikkunoiden ääressä sijaitsevasta ruokailutilasta on näköala terassille. Talossa on kaksi wc:tä. Saunassa on hyvin tilaa vastakkaisille lauteille, ja tilavasta kodinhoitohuoneesta on kulku hulppean kokoiselle katetulle terassille.

Nuorenparin unelmakoti, Varsinais-Suomi

130 neliön talossa nuorta kihlaparia ihastuttavat erityisesti täydelliseksi todettu pohjaratkaisu sekä olohuoneen vinon katon tuoma avaruus ja valoisuus. Katto kohoaa aina 3,2 metrin huonekorkeuteen. Ulkomuodoltaan talo on konstailematon suorakaide, ja pääsisäänkäynti on etupihan pitkällä seinällä. Takana kattolapetta on jatkettu terassin päälle. Murrettu harjakatto näyttää tyylikkäältä. Seinät ovat valkoisia ja päivällä sataneen ensilumen myötä tumma tiilikattokin on saanut vaalean pinnan. Ulko-ovet ja ikkunapielet ovat harmaita.

Nuorenparin unelmakoti
Kerrosala: 150 m2
Huoneistoala: 130 m2
Huonelukumäärä: 4 h, k, ruokah., oh, vh, 2 wc, khh, ph, s, tekninen tila
Kerrosluku: 1

Vaaleaa, skandinaavista tyyliä

Sisustusmateriaalit valittiin rakennusliikkeen tarjoamasta valikoimasta. Siihen sisältyi rakentajia miellyttänyt keittiö ja valtaosiltaan mieleiset pintamateriaalit. Lisähintaa maksettiin vierashuoneen lasiovesta, saunan paneeleista, keittiön välitilan lasista ja takasta. Talon nuori emäntä opiskelee sisustussuunnittelijaksi, joten uuden kodin sisustus on kokonaisuudessaan hänen käsialaansa. Päävärinä on valkoinen, niin pintojen kuin kalusteidenkin osalta, mutta lempiväri vaaleanpunainen pilkahtelee siellä täällä yksityiskohdissa. Tyyliltään koti on skandinaavinen, ja seinille on tulossa hillitysti kimaltelevia struktuuripintoja. Muutaman huoneen maalausurakka on vielä kesken.  

Runsaasti tilaa tuleville lapsille

Muuttovalmiina hankittuun taloon sisältyi Ideal Keittiöiden valmistama L-muotoinen keittiö. Sen väriksi valittiin kodin muun sisustuksen tavoin valkoinen. Lattiat ovat vaaleanharmaata laminaattia. Ulko-oven vierestä kuljetaan talon päämakuuhuoneeseen, jonka yhteydessä on erillinen vaatehuone. Makuuhuoneet ovat kookkaita, kaikki reilusti yli kymmenen neliön suuruisia. Talon varsinaisena energialähteenä on poistoilmalämpöpumppu, ja massiivinen varaava takka tuottaa runsaasti myös lämpöä. Runsaan tuhannen neliön tonttia riittää runsaasti takapihalle. Suurin osa siitä jää kauniiseen luonnontilaan, tulevien lapsien leikkipaikaksi.

 

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 6/2019 julkaistusta jutusta.

Ainoa Trendi 140P

Kompaktin kokoinen porrastettu koti, jossa kolme makuuhuonetta. Isoimmassa makuuhuoneessa on kätevä oma vaatehuone. Olohuoneen vino sisäkatto lisää avaruuden tuntua. Eteisen avarasta aulatilasta on kulku makuuhuoneiden lisäksi reilun kokoiseen kodinhoitohuoneeseen. Saunassa on sopivasti tilaa vastakkaisille lauteille.

Ainoa Hirsi Reilu 135

Tässä kodissa on suuren runkosyvyyden ansiosta todella avarat oleskelutilat. Päätysisäänkäynnin ansiosta talo kääntyy lähes tontille kuin tontille. Pesuhuoneeseen on tilan runsauden vuoksi helppo tarpeen mukaan lisätä lisäsuihku ja wc-istuin.

Ainoa Hirsi Reilu 132

Reilu 132:ssa vanhempien makuuhuone on rauhoitettu kivasti oleskelutiloista ja muista makuuhuoneista. Oleskelutilat ja keittiötilat ovat todella avarat ja valoisat isoine lattiaan asti ulottuvine ikkunoineen.