Kohteen tyypppi: Messutalot

Casa Terde, Asuntomessut 2018, Satakunta

Kodin tähtenä terassi

Kattoterassi päätyi suunnitelmiin oikeastaan sattumalta: yläkertaan ei haluttu suuria huonetiloja, eivätkä edes päämakuuhuone tai vanhempien arkeen luksusta tuovat pukeutumis- ja kylpyhuone täyttäneet kaikkia neliöitä. Niinpä talon toiseen kerrokseen jäi hyvin tilaa kattoterassille ja talo sai uniikin nimensä: Casa Terde. Terassille on kokoa lähes 70 neliötä, ja se osoittaa yhtä paljon itään kuin länteen. Näin yksikään auringonpilkahdus ei jää osumatta sinne. Tutustu Casa Terdeen ja sen terassiin K-Raudan sivuilla.

Kohdenro: 30
Huoneistoala: 175 m2
Huonelukumäärä: 3 h, k, oh, viihdehuone, sauna, autokatos
Talotyyppi: omakotitalo
Runkomateriaali: puu
E-luku: 122
Energiatehokkuusluokka: B
Kerrosluku: 2

Unelmien koti nuorelle perheelle

Sillanpään perhe tykästyi Karjarannan messualueen sijaintiin. Liikuntapaikat ovat lähellä, mikä miellyttää urheilullista perhettä. Myös Porin keskusta on lähellä. Sillanpäät eivät ole rakentajina ensikertalaisia: nuoresta iästään huolimatta pariskunta on jo rakentanut yhden talon, joka rakennettiin varta vasten myyntiin. Entinen koti menikin sopivasti kaupaksi Asuntomessujen tonttikauppojen aikaan. Messualueelta Sillanpäät saivat haluamansa 750 neliön kulmatontin.

Kaikki kotiin K-Raudasta

Sillanpäät valitsivat talotoimittajakseen Ainoakodin. Valinta oli helppo, sillä Miko on aiemmin työskennellyt Ainoakodin Talomyyjänä. Pohjan mies suunnitteli itse ja lopullisen muodon talolle antoi arkkitehti Päivi Vuori. Perhe hankki K-Raudasta kaikki rakentamiseen tarvittavat materiaalit. Myös sisustuksessa hyödynnettiin K-Rautaa: keittiössä on Cello-merkin kalusteet ja saunassa Cellon lauteet. Myös iso osa pintamateriaaleista on samalta tuotemerkiltä. Talo hankittiin talopakettina ja rakennettiin pitkälti omin voimin, sillä Miko itse työskentelee rakennusalalla, samoin kuin iso osa hänen ystävistään. Lue perheen mietteitä rakentamisesta K-Raudan sivuilta.

Terassien kaverina piha

Aktiivinen Sillanpään perhe viihtyy ulkona. Siksi terassien lisäksi uuteen kotiin on rakennettu myös piha, jossa 3-vuotias Nikolas ja vuoden ikäinen Miila sekä Mimi-koira voivat temmeltää mielin määrin. Terassien sisustuksesta ja istutuksista on vastannut suosittua Kukkala-blogia pitävä Sanna Rasku. Sanna suunnitteli kattoterassille K-Raudan ulkokalustevalikoimaa hyödyntäen omat alueet rentoutumiselle, auringonotolle, ruuanlaitolle ja ruuasta nauttimiselle. Tutustu Sannan mietteisiin terassin sisustamisesta hänen blogissaan.

Ainoa Villa HelKa, Etelä-Savo

Makuuhuone

Makuuhuoneen siniset sävyt rauhoittavat tunnelmaa ja takaavat hyvät yöunet. Suuret vaatekaapit helpottavat vaatteiden pitämistä siisteinä ja järjestyksessä. Liukuoven ansiosta huone tuntuu tilavammalta ja valo kulkeutuu eteiseen asti.

Olohuone

Olohuoneen tyylikäs tammilattia ja harmahtavat perusvärit antavat mahdollisuuksia muulle sisutukselle. Isot ikkunat päästävät luonnon ja upeat järvimaisemat sisälle. Olohuoneen värisävyt ovat murrettuja ja hivenen nostalgisia, ja verhot ovat huoneen väriläiskä. Tumma tulisija antaa tilalle ryhtiä. Kokonaisuus kruunataan kauniilla valaisimilla.

Keittiö

Olohuoneeseen saumattomasti yhdistyvä keittiö on yhdistelmä perinteistä ja modernia. Valko-harmaa sisustus on harmoninen ja rauhallinen. Välitilan kuviointi tuo ilmeeseen leikkisyyttä. Suurin osa kodinkoneista, myös jääkaappi ja pakastinkaappi, on integroitu piiloon. Keittiösaareke toimii paitsi lasku- ja säilytystilana myös tyylikkäänä tilanjakajana keittiön ja ruokailutilan välillä.

Työhuone

Työhuoneen seiniin valikoitui melko tumma luumun sävy. Asukas harrastaa lukemista, joten tästä huoneesta tehtiin naisellinen kirjastohuone, jossa voi niin työskennellä, rentoutua kuin viettää aikaa lukien. Tummaa värimaailmaa raikastetaan värikkäillä tekstiileillä.

Kylpyhuone, sauna ja wc

Erillisen wc:n tumma laattalattia sai parikseen näyttävästi kuvioidun tumman tapetin. Kylpyhuoneen yleissävy on tumma, jota voidaan maustaa esimerkiksi dramaattisella punaisella. Kylpyamme takaa ihania rentoutumishetkiä yhdessä tai erikseen. Saunan paneelit ja lauteet ovat kestävää tervaleppää.

Ainoa Villa Elisa, Etelä-Savo

Päämakuuhuone

Päämakuuhuoneen erikoisuutena on oma ovi katetulle terassille ja näin ollen lyhyt matka erilliseen saunarakennukseen. Vaatehuoneen sijasta makuuhuoneessa on lattiasta kattoon ulottuvat suuret vaatekaapit.

Vierashuone

Vaaleat sävyt hallitsevat myös pienempää makuuhuonetta. Korkeakiiltoinen kirjoituspöytä on ylellinen ja lisää tilan valoisuutta. Oivallisen kokoinen ja rauhallinen huone esimerkiksi vierashuoneeksi.

Olohuone

Tammiparkettilattia tuo arvokkuutta ja lämpöä olohuoneeseen. Luonnonvalo tulvii sisään suurista ikkunoista ja valo leikkii tehosteseinän hopeisilla Stardust-hipuilla. Hento sävymaailma luo kauniin taustan ajattomille huonekaluille. Musta piano antaa tehokkaan kontrastin vaalealle sisustukselle.

Keittiö

Näkymä olohuoneesta keittiöön on avoin. Tammiparkettilattia yhdistää tilat kokonaisuudeksi. Korkeakiiltoiset kalusteet korostavat tilan valoisuutta ja kodinkoneiden rosteripinta antaa särmää vaalealle sisustukselle. Kivitason herkkä materiaali kaunistaa kodin pintoja ja luo ylellistä tunnelmaa.

WC

Valkoinen kiiltävä seinälaatta on ajaton ratkaisu, joka antaa wc:lle avaruutta. Lattialaattana on käytetty lasitettua, läpivärjättyä ja pinnaltaan kivimäistä valkoista laattaa. Selkeää linjaa korostavat korkeakiiltoiset kalusteet. Ikkunan kanttaus Silver-listalla antaa viimeistellyn vaikutelman.

Kodinhoitohuone

Kodinhoitohuone on näppärän kokoinen pitäen sisällään kaiken tarpeellisen arjen helpottamiseksi. Erikoisuutena tässä kodinhoitohuoneessa on wc-istuin ja suihkukaappi. Myös kodinhoitohuoneessa on käytetty vaaleaa laattaa, mikä lisää tilantuntua.

Saunarakennus

Tämän kodin erikoisuus on saunarakennus, joka on rakennettu saman katon alle – siis ulkosauna, johon pääsee terassia pitkin helposti kuivin jaloin. Saunaan on luotu levollinen tunnelma perinteisillä materiaaleilla. Seinät on paneloitu tervalepällä, joka on suojattu Tikkurilan Supi Arctic -saunasuojalla. Myös lauteet ovat tervaleppää. Kiukaan taustaseinän yksityiskohtana on valkoinen kivikuvio. Saimaanselkää voi ihastella niin lauteilta kuin viihtyisästä, tilavasta pukuhuoneestakin. Saunarakennus sopii erinomaisesti esimerkiksi intiimiksi vierasmajaksi.

Terassi ja piha

Saunarakennuksesta on helppo pujahtaa vilvoittelemaan isolle terassille. Lasituksen ansiosta terassilla tarkenee istua iltaa maisemia ihaillen pitkälle syksyyn. Terassille on kulku myös suoraan olohuoneesta. Piharakentamisessa on käytetty paljon luonnonkiveä ja betonilaattaa. Näin piha on helppohoitoinen, mutta samalla luonto pääsee liki. Grilli on sijoitettu autokatoksen viereen valokatteen alle suojaan.

Ainoa Valo 152, Etelä-Pohjanmaa

Ainoakoti Jekku on asuntomessujen tyttömäinen unelmakoti

Ainoakodin kohde Seinäjoen Asuntomessuilla on tyttömäisellä otteella ja hersyvällä huumorintajulla suunniteltu ja toteutettu Ainoakoti Jekku. Messutalo on yksilöllisesti muunneltu versio mallista Ainoa Valo 152, jonka yksikerroksisen pohjaratkaisun ominaispiirteisiin kuuluvat valoisuus ja käytännöllisyys. Talossa on 3 makuuhuonetta, joihin majoittuu mukavasti vieraat ja sukulaiset. Olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat yhtenäistä avaraa tilaa, jota lämmittää varaava takka.

Täynnä yksilöllisiä valintoja

Asukkaan persoona näkyy asuntomessukohteessa monella tavalla. Pinkki värimaailma jatkuu ulkopinnoilta sisälle asti yksityiskohtina ja tehosteväreinä. Myös omistajan ratsastusharrastus on läsnä: hevosaiheista taidetta löytyy monesta huoneesta ja ratsastustarvikkeiden huoltoon ja säilytykseen on varattu kokonaan oma tilansa − ja onpa kohde saanut nimensäkin asukkaan rakkaan hevosen mukaan. Ratsastusretken jälkeen kelpaa loikoilla leppoisasti katetulla terassilla poreammeessa.

Haaveena oma pinkki koti

– Olen aina haaveillut asumisesta pinkissä talossa. Rakensin taloa yksin, enkä tiennyt rakentamisesta mitään. Halusin mahdollisimman valmiin talopaketin, jonka toimitus olisi helppoa, myös muunneltavuus oli tärkeä kriteeri talotoimittajan valinnassa. Halusin talon yhteyteen myös ison katetun terassin ja ulkoporealtaan. Ainoakoti panosti yhteydenpitoon. Asiakkaana minulle tuli heti sellainen olo, että mielipidettäni ja toiveita kuunnellaan.

– Tuleva Kotini on Ainoa Valo 152, johon on tehty runsaasti muutoksia. Erityisen tärkeää oli saada taloon oma tila ratsastus- ja tallivarusteille. Vaikka hevoseni Jekku asustaa Jalasjärvellä, on tarvikkeita säilytettävä myös kotona. Varustehuoltotilojen yhteyteen laitettiin myös teollisuuspesukone ja kuivausrumpu, jotta loimien pesu onnistuu helposti ja vaivattomasti.

Rakentaminen sujui vaivattomasti

– Rakennusprojekti sujui kaikin puolin kivuttomasti. Ainut haaste syntyi, kun suunniteltu 2,3 x 2,3 metrin kokoinen poreamme ei meinannut mahtua terassille katoksen alle. Pohjapiirustukseen oli epähuomiossa piirretty 1,5 x 1,5 metrin kokoinen allas. Ongelma saatiin kuitenkin ratkaistua ja Ainoakodin suunnittelija otti täyden vastuun asiasta. Katokseen rakennettiin lisäosa veloituksetta.

– Sisustuksen suunnittelu oli minulle yksi rakennusprojektin tärkeimmistä osa-alueista ja siinä K-raudan sisustussuunnittelija Heli Juurakko oli minulle kullanarvoinen apu. Halusin pelkistetyn, helposti siivottavan ja valoisan sisustuksen, joka koostuu valkoisesta, harmaasta ja pinkistä. Heli pääsi nopeasti kärryille toiveistani. Materiaalien valinta oli helppoa ja hauskaa. Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Talo on oma unelmakotini.

”Myös yksin asuva nainen voi rakennuttaa vaivattomasti omakotitalon, kun valitsee rakentajakumppanin oikein.”

KIINNOSTUITKO? OTA YHTEYTTÄ TALOMYYJÄÄSI