Kohteen tyypppi: Asukastarinat

Valoa tulviva hirsikoti mustikkakankaalla, Kintaus

Ensin oli tontti ja hirsi, sitten talotoimittaja

Klingan perheen kotiunelma lähti liikkeelle Kimin ajatuksesta lähteä kartoittamaan sopivien järvenrantatonttien saatavuutta.

“Olen nuorempana asunut järven rannalla, niin haluttiin sellainen paikka. Meillä oli ajatus yhdistää omakotitalo ja kesämökki. Alettiin katsella Keski-Suomesta näihin ehtoihin sopivia tontteja, ja tämä valittu taisi olla kolmas mitä käytiin katsomassa”, Kimi kertoo.

Perheen kotia ympäröi neljän hehtaarin mäntymetsätontti, joka päättyy järven rannalle. Iso tontti tarjoaa tilaa ja omaa rauhaa, johon molemmat heistä olivat jo nuorempana tykästyneet asuessaan tahoillaan omakotitaloissa.

Toinen ehdoton asia liittyi rakennusmateriaaliin. Eija-Kaisan siskon mies työskentelee hirsirakennusalalla, ja tämän myötä massiivipuu kodin rakennusmateriaalina oli vahvistunut ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.

“Mielikuva hirrestä on, että se on luonnonmukainen materiaali ja siitä tekemällä kodista tulee hyvä, mm. sisäilman puhtaus oli paljon mielessä. Ja onhan se tosi kauniin näköinen“, Eija-Kaisa kuvailee.

Ainoakoti valikoitui pariskunnan talotoimittajaksi sen jälkeen, kun he vierailivat vuonna 2021 Asuntomessuilla Lohjalla.

“Huomasin sattumalta, että kaverin kaveri oli messuilla myymässä taloja. En ollut vielä edes puhunut muiden talotoimittajien kanssa. Ajattelin, että katsotaan alustavasti hänen kanssaan tarjousta, että saan jonkinlaisen vertailukohdan vaihtoehtojen kartoittamiseen ja tiedän, minkä suuruista pankkilainaa lähdetään hakemaan”, Kimi sanoo.

Klingat saivat Ainoakodilta niin vakuuttavan tarjouksen, että vaikka he harkitsivat myös muita hirsitalotoimittajia, Ainoakodin tarjoama talopaketti osoittautui järkevimmäksi vaihtoehdoksi. Oman osaamisen ja resurssiensa kannalta oli myös tärkeää, että talo saatiin muuttovalmiina eli valmiiksi rakennettuna.

“Hinta oli hyvä, mutta kyllähän sekin auttoi ja toi luottamusta, että myyjänä oli tuttu kaveri.”

Lisäksi korona-ajan keskellä luottamusta pitkälti vahvisti se, että Ainoakodin brändin rinnalla seisoo iso ja vakavarainen toimija, DEN Finland.

Kerrosala: 184 m2

Huoneistoala: 167 m2

Huonelukumäärä: 5 h + oh + k + khh + sauna + wc + tekninen tila

Kerrosluku: 2

Muuntelun monet mahdollisuudet

Kodin piirustukset ja kuvat suunniteltiin yhdessä Ainoakodin talomyyjän kanssa. Klingoilla ei ollut tarkkaa suunnitelmaa valmiina, joten taloa lähdettiin hahmottelemaan Ainoa Hirsi Varma 180 -talomallin pohjalta. Pohjaratkaisua muunneltiin matkan varrella merkittävästi, ja mukaan lisättiin esimerkiksi persoonallinen erkkeri tuomaan eloa näyttävään kokonaisuuteen.

“Puhkaisimme myös oleskelutilan katon ja nyt korkeutta on 5,5 metriä”, Kimi mainitsee.

Suunnittelun lopuksi pariskunta kävi vielä kertaalleen tarkastuskuvat läpi varmistaakseen, että tehdyt valinnat vastasivat heidän toiveitaan ja miellyttivät silmää. Erityisesti ikkunoiden osalta tehtiin useita muutoksia, ja Kimi muistelee, että jokainen oletuksena ollut ikkuna vaihdettiin lopulta toiseen.

“Hintaa ei tullut lisää, mutta halusimme maksimoida valon määrän. Lähes jokaisesta ikkunasta näkyy järvi ja kun ei ole naapureita, niin ei tarvinnut huolehtia verhoista tai sälekaihtimista”, pariskunta kuvailee.

Rakentaminen sujui myös kaukana kaikesta

Syrjäinen tontin sijainti tuotti omat haasteensa. Sähköt piti vetää kohtalaisen pitkän matkan päästä, ja tontin jätevesille piti rakentaa oma järjestelmänsä. Veden saanti ratkaistiin porakaivolla, ja lämmitykseen valittiin maalämpöpumppu. Maatöissä täytyi tehdä räjäytyksiä, ja puunkaadossakin riitti hommaa. Pariskunnalle tämä oli urakan työläin vaihe, johon he myös itse omin käsin osallistuivat.

“Pystyin itse hengähtämään siinä vaiheessa, kun luovutettiin tontti talotoimittajan käsiin”, Kimi kertoo.

Ainoakodin muuttovalmiiseen toimitukseen kuuluu talon pystytyksen lisäksi kaikki perustustöistä viimeistelyyn saakka. Perhe päätti kuitenkin räätälöidä hieman talopakettiaan omiin toiveisiin sopivaksi jättämällä joitakin kohtia pois sopimuksesta. Klingat hankkivat itse kiintokalusteet ja hoitivat paikallisten toimijoiden kautta niiden asennuksen. Perhe päätti myös tehdä joitakin pikkuriikkisiä viimeistelytöitä itse.

“Sisustuksen päätimpuri oli meidän naapurista. Se oli mukavaa. Osa viimeistelystä tehtiin myös itse. Esimerkiksi sisäkaton paneelit käsittelimme itse, sillä halusimme hirren kanssa sointuvan sävyn niihin”, pariskunta kertoo.

“Ollaan tyytyväisiä rakentamiseen. Ainahan rakentamisessa jotain tulee, mutta kaikki hoidettiin kuntoon ja talo valmistui ajallaan”, Kimi jatkaa.

Klassisen kodin kruunaa maisema

Eija-Kaisa nostaa esiin kodin yhdeksi upeaksi piirteeksi ulkopuolella avautuvan järvimaiseman, joka pääsee nyt oikeuksiinsa olohuoneen korkeista ikkunoista. Myös kodin sisustuksesta huokuu vahvasti luonto. Hirsiseinien puunsyyt on haluttu jättää esille, sävymaailma on pääosin vaalea ja ikkunoista tulvii runsaasti luonnonvaloa. Klingat kuvailevat uutta kotiansa eheäksi kokonaisuudeksi.

“Halusimme maisemankin takia klassisempaa sisustustyyliä modernin sijaan. Tai ehkä tämä on sekoitus modernia ja klassista, mutta lopputulos on joka tapauksessa kaunis.”

Keittiössä panostettiin laadukkaisiin kivitasoihin, ja takaksi valittiin varaava leivinuunitakka. Sauna lämpiää puulla, mikä on suurella metsätontilla hyvin perusteltu valinta. Pihapiirikin säilyy toistaiseksi luonnonvaraisena mustikkaisena kangasmetsänä. Kun pariskunnan muutaman kuukauden ikäinen poika hieman kasvaa ja pallopelit alkavat mahdollisesti kiinnostamaan, on suunnitelmissa nurmialue.

“Kyllä tänne on tosi kiva aina tulla. Päivästä yksi alkaen tämä on ollut oman kodin tuntuinen”, Eija-Kaisa tiivistää.

 

Voit myös kurkistaa virtuaalisesti perheen kotiin tästä!

Unelma valkoisesta talosta, Uusimaa

Talokaupat tehtiin 2019 joulukuussa ja työt tontilla aloitettiin välittömästi rakennusluvan saamisen jälkeen. Asiakas halusi puutalon, jonka rakentamisesta ja viimeistelystä huolehtisi talotoimittaja. Vaihtoehtojen joukosta valittiin nopeasti Ainoakoti. K-Raudassa asiointi oli helppoa, ja paikallisen talomyyjän asiantuntemus lisäsi luottamusta. Suunnittelun pohjaksi valittiin Ainoakodin yksikerroksinen talomalli, jossa oli 139 m² kerrosalaa. Taloa räätälöitiin tarkasti toiveiden mukaa: kerrosala kasvoi 155 neliöön, pohjaratkaisuun tuli monia lisäyksiä ja pitkän malliseen taloon valikoitui perinteinen harjakatto. Julkisivua korostaa myös olohuoneen lattiarajasta alkavat ikkunat sekä terassi, jonka yläpuolelle jatkettiin kattoa suojaksi.

Unelma valkoisesta talosta

Kerrosala: 155 m2

Huoneistoala: 123 m2

Huonelukumäärä: 5 h + k + khh + sauna + kh + wc + tekninen tila

Kerrosluku: 1

Tehokasta tilankäyttöä

Kodissa on neljä makuuhuonetta, vaikka varsinaisia asukkaita on kolme. Yksi makuuhuoneista on mummolle, joka käy perheen äidin työmatkojen aikana hoitamassa lapsia. Makuuhuoneiden sijoittelu edustaa tehokasta tilankäyttöä, mutta pohjaratkaisu on silti persoonallinen. Keskikokoisissa pientaloissa huoneet rakennetaan yllättävän usein jonoon. Tässä kodissa sen sijaan makuuhuoneiden ovet eivät ole vierekkäin vaan etäällä toisistaan. Äidin makuuhuone on aivan erillään muista.

Sisustamiseen apua K-Raudasta

Päämakuuhuoneen yhteyteen lisättiin walk-in-closet ja kylpyhuoneen kokoa kasvatettiin. Sinne haluttiin tilaa kahdelle suihkulle ja ylimääräiselle wc-istuimelle. Sisätilat saivat uudenlaisen ilmeen vinosta sisäkatosta ja sen verhoilun vaihdosta paneeleista ruiskumaalattuihin kipsilevyihin. Näin kattorajasta jäivät pois peitelistat. Vino levykatto ja lattiatasosta alkavat ikkunat tekevät olohuoneesta raikkaan valoisan. Pintamateriaalien valintaan rakentajat saivat apua K-Raudan sisustussuunnittelijoilta. Iso osa materiaaleista löytyi peruspakettiin kuuluvasta valikoimasta. Juuri mieleisistään lattialaminaateista ja laatoista sekä kookkaasta Petra-keittiöstä rakentaja maksoi kohtuullisen lisähinnan. Varustukseen kuuluu Uuniseppien tyylikäs varaava takka. Varsinainen lämmitys hoidetaan poistoilmalämpöpumpulla.

Vaalea sisältä ja ulkoa

Talon ulkoväriä on sävytetty aavistuksen verran täysvalkoisesta tummemmaksi, sillä täysin valkoista taloa eivät rakennusmääräykset sallineet. Talon jatkeeksi lisättiin käytännöllinen autokatos, ja upea tiilikatto viimeistelee julkisivun. Asuintilat ovat kokonaisuudessaan vaaleat, joka oli rakennuttajien toive. Hentoa harmautta löytyy lattiasta ja muutamista väliseinistä. Vaaleus jatkuu kalusteissa ja sisustustekstiileissä. Voimakkaita värejä kodista löytyy ainoastaan heti muuton jälkeen esille nostetuista joulukoristeista ja lastenhuoneiden esineistöstä. Ensi kesän pihatöiden jälkeen takapihasta on tulossa paitsi viihtyisä myös suojaisa. Rajalta ei kuitenkaan ala naapurin piha vaan riittävä kaistale kaupungin omistamaa harvaa metsikköä. 

Kapealle kaupunkitontille nousi viihtyisä Ainoakoti, Uusimaa

Muodoltaan telkänpönttöä muistuttava talo on juuri sitä mitä pariskunta kahden kissansa kanssa toivoo. Tilaa on sopivasti, paikkojen kunnossapito ei vie liikaa aikaa ja 117-neliöisen rakennuksen ylläpitokustannukset ovat maalämmityksen myötä hyvin kohtuulliset. Uutta kotia onkin ryhdytty kutsumaan senioritaloksi – siinä nyt keski-ikäinen pariskunta voi kuvitella asuvansa vuosikymmenienkin päästä. 605 neliön tontilla taloa ympäröi nurmikko, jonka leikkaaminen onnistuu varttitunnissa.

Kapean kaupunkitontin Ainoakoti

Kerrosala: 132 m2

Huoneistoala: 117 m2

Huonelukumäärä: 4 h + k + khh + s

Kerrosluku: 1

Rakennusprojekti käynnistyi pari vuotta sitten tontin hankinnalla. Tälle pientaloalueelle talot rakennettiin aikanaan isoille puutarhatonteille, joita on nyttemmin lohkottu pienemmiksi. Neliöitä saattaa olla riittävästi kolmellekin talolle, kuten pariskunnan mielenkiinnon herättäneessä tapauksessa. Suorakulmainen maa-ala pystyttiin jakamaan niin, että kaikille kolmelle tontille on kulku suoraan kadulta. Rakentajia miellytti pitkä ja kapea rakennuspaikka, jonka perälle jää pieni mutta sitäkin suojaisempi oleskelupiha.

Talokaupoille lähdettiin varmoin ajatuksin etsimään muuttovalmiita koteja kauppaavaa myyjää. Sellainen löytyikin läheltä, sillä kaupanteko alkoi heti sujua lähimmässä K-Raudassa. Mieleinen puurunkoinen talo löytyi Ainoakodin mallistosta. Sitä lähdettiin muokkaamaan tontin vaatimusten ja pariskunnan toiveiden mukaiseksi. Lähtökohtana oli ilmeeltään moderni pulpettikattoinen rakennus, jossa sisäänkäynti on kadun puoleisessa päädyssä ja terassi toisessa päädyssä. Tontin rajat piti ottaa tarkasti huomioon. Seinät tulivat juuri niin lähelle rajoja kuin rakennusmääräykset sallivat. Kadun puolella rakennus jatkuu autokatoksena ja sisäänkäynnin suojana on avokuisti, johon mahtuu juuri sopivasti ulkosohva. Se toimii vieraiden tupakointipaikkana.

Ainoakodin rakennuttajilla on vapaat kädet muokata mallistotaloja mieleisekseen. Tässä talossa huonejako on kokonaisuudessaan vaimon käsialaa. Kolmesta makuuhuoneesta vain yhdessä on sänky. Yksi huoneista toimii kotikonttorina, ja olohuoneen päätyyn sijoittuva erillishuone on sisustettu telkkarin katselua ajatellen. Sieltä avautuu lasipariovet olohuoneeseen. Perheen kissat viihtyvät erityisen hyvin makuuhuoneen pehmeässä sängyssä. Kavereille maittaa uni pitkin päivää, kun liiallinen valokaan ei häiritse unien katselua. Ikkunan eteen vedetään tummat verhot.

Sisustusvaiheen koittaessa saatiin vinkkejä K-Raudan sisustuspalvelusta. Pintojen valinnoista valtaosin vastannut talon emäntä halusi kodista tyyliltään ja väritykseltään neutraalin, aikaa kestävän. Jokaisessa huoneessa on yksi tapettiseinä, joita yhdistää harmaa perusväri. Oleskelutilojen lattiat ovat isoa laattaa, makuuhuoneissa kävellään laminaatin päällä. Talotoimitukseen kuuluneiden kiintokalusteiden valmistaja on Topi-Keittiöt. Kalusteiden värinä on keittiössä mustaa ja valkoista, kodinhoitohuoneessa harmaata. Harmaa on hallitseva väri myös saunatiloissa. Kylpyhuoneen laattaseinät ovat harmaita. Saunan seiniin haluttiin musta panelointi.

Rakentaminen sujui ripeästi ja ongelmitta. Tasaisen piha-alueen istutustyöt hoidettiin nopeasti kuntoon ja taloa on ympäröinyt tasainen nurmikenttä heti ensimmäisenä kesänä. Tontin perälle on nikkaroitu pieni varastorakennus pihatyökaluille ja polttopuille. Kesäpäivinä aurinko paistaa päätyterassille aamusta iltaan. Siellä saa ottaa rennosti omasta rauhasta nauttien, vaikka rajalle istutettu aita on vasta kasvunsa alussa. Vanhasta asumuksesta lohkottu toinen tontti on toistaiseksi rakentamatta. Asumiskustannuksia alentaa merkittävästi varaava takka, joka on sijoitettu onnistuneesti olohuoneen ja ruokailutilan ikkunoiden väliin. Siinä se jakaa lämpöä tasaisesti eri puolille taloa. Pimeinä talvi-iltoina takkatulen katselu olohuoneen sohvalla nollaa ajatukset päivän työkiireistä.

Ensimmäinen yhteinen oma koti, Varsinais-Suomi

Talon on rakentanut Kiipun Rakennus Oy. Yhtiö on rakentamassa rinnakkain seitsemän samanlaista taloa. Niistä kaksi on nyt täysin valmiina. Tulossa on yhteinen tallirakennus ja yhtenäinen piha-alue lasten leikkipaikkoineen. Jokaiselle talolle kuuluu omaakin tonttia. Pariskunta kävi tutustumassa ensimmäiseksi valmistuneeseen taloon kevättalvella 2019 ja olivat valmiita kaupantekoon lyhyen harkinta-ajan jälkeen. Kaupat tehtiin maaliskuun lopussa ja rakentaminen alkoi saman tien. Muuttamaan päästiin jouluksi.

Ensimmäinen yhteinen oma koti

Kerrosala: 139 m2

Huoneistoala: 114 m2

Huonelukumäärä: 3 h, oh+k, vh, khh, ph, s, varasto

Kerrosluku: 1

Pariskunta ihastui talon pohjaratkaisuun ja huoneiden avaruuteen. Neliöt on hyödynnetty tarkasti ja ajatuksella. Vaikka kaikki kolme makuuhuonetta ovat samassa linjassa, sisäänkäynnit eivät ole toistensa vieressä. Huoneiden väliin on sijoitettu vaatehuone, vessa ja eteinen. Voisi sanoa, että kodilla on luonnetta. Myös sijaintiin miellyttiin heti ensimmäisellä käynnillä. Ympärillä on puhdasta luontoa ja sen tarjoamaa rauhaa. Turun keskustaan ei kuitenkaan ole matkaa paljoa kymmentä kilometriä enempää. Talon perusmuoto harjakattoineen on perinteinen.

Rakentajat pääsivät itse valitsemaan kotinsa värit ulkomaalia myöten ja pääosin sisustusmateriaalitkin. Saunasta löytyy kaunista puuta ja isoja seinälaattoja. Oleskelutila on ihanan valoisa suurten ikkunoiden ja vinon katon tuoman huonekorkeuden vuoksi. Ulkoväriksi haluttiin valkoinen naapurin tavoin, mutta sisälle kotiin ei tullut yhtään valkoista seinää. Valkoista ei sisustuksessa juuri muutenkaan näy kodinhoitohuoneen ja vessojen kaapistoja lukuun ottamatta. Seinien perusväri on kevyt harmaa, mutta aivan mustaakin löytyy. Makuuhuoneen hämyinen tunnelma on mustien seinien tuomaa. Mattamusta keittiö on hankittu Auran Puutuotteelta. Niemeke on kokonaan tasaista työtilaa. Tässä kodissa on hyvin tilaa leipomiseen ja ruoanlaittoon pitkän kaavan mukaan. Lattia on suomalaista Parlan parkettia. Sisustusmateriaalit on hankittu Kuninkojan K-Raudasta Raisiosta. Sieltä on saatu myös sisustussuunnittelijan neuvoja materiaalivalintoihin.

Unelmakoti järvimaisemissa, Etelä-Pohjanmaa

121 neliön talossa on kolme makuuhuonetta. Kaksi niistä on sijoitettu alakertaan saunatilojen ja kodinhoitohuoneen kanssa. Yläkerrassa on yksi makuuhuone, jonka nuori perhe on toistaiseksi sisustanut oleskelutilaksi. Sen järven puoleinen seinä on suurimmaksi osaksi lasia. Sohvalla tai ruokapöydän ääressä istuessa silmät hakeutuvat järvelle talviaikaankin. Omakotitalossa asuminen on parasta kesäkaudella – tässä talossa erityisesti. Pariskunnan ensimmäinen lapsi syntyi syyskuun lopussa. Hänen oman huoneen sisustaminen on jo alkanut alakertaan. Talon master bedroomin vieressä on poreammeellinen terassi, jonne avautuu kulku kodinhoitohuoneesta.

Unelmakoti järvimaisemissa
Kerrosala: 140 m2
Huoneistoala: 121 m2
Huonelukumäärä: 3 h, oh + k, vh, khh, ph, s
Kerrosluku: 2

Tasapainoinen värimaailma

Kun talo on jo hurmannut ulkonäöllään, sisustus ihastuttaa entistä enemmän. Koti on vaalea mutta ei suinkaan valkoinen. Mustat väliovet, porraskaiteet ja keittiökalusteet tasapainottavat isoja valkoisia seinäpintoja. Jokaisessa makuuhuoneessa on yksi, väreiltään ja materiaaleiltaan poikkeava tehosteseinä. Tasapainoinen värimaailma tuo myös lattiapinnat korostuneesti esiin. Tammiparketti näyttää suorastaan ylelliseltä ja alakerran eteisaulan laattalattia tyylikkäältä. Kodin sisustussuunnittelijoina toimineet Seinäjoen K-Raudan remonttimestari Heli Juurakko ja sisustussuunnittelija Elina Ristimaa seinäjokelaisesta Sisustus Room²:sta ovat onnistuneet projektissa täysin pistein.

Cello-keittiö ja materiaalit K-Raudasta

Kaikki rakennusmateriaalit hankittiin kotikaupungin K-Raudasta. Samoin Cello-keittiö, jonka ovissa on yhdistetty mustaa ja vaaleaa puukuosia. Isossa kalustekokonaisuudessa on mukana tuplarunkoinen aamiaiskaappi, jonka ovet taittuvat avatessa kaapin sivuille. Kahvinkeittimen ja mikroaaltouunin sisäänsä piilottava aamiaiskaappi on tosin edustuskelpoinen avoimenakin ja kokonaisuutena keittiö on merkittävä osa sisustuskokonaisuutta. Olohuoneessa on musta ja siro kiertoilmatakka. Uuteen kotiin muutettaessa hankittiin paljon uusia kalusteita. Ostoksilla käydessä valittiin pohjalaisia valmisteita. Valinnanvaraa oli riittämiin, sillä huonekaluteollisuudella on pitkät perinteet lähikunnissa.

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 1/2020 julkaistusta jutusta.

Nuorenparin unelmakoti, Varsinais-Suomi

130 neliön talossa nuorta kihlaparia ihastuttavat erityisesti täydelliseksi todettu pohjaratkaisu sekä olohuoneen vinon katon tuoma avaruus ja valoisuus. Katto kohoaa aina 3,2 metrin huonekorkeuteen. Ulkomuodoltaan talo on konstailematon suorakaide, ja pääsisäänkäynti on etupihan pitkällä seinällä. Takana kattolapetta on jatkettu terassin päälle. Murrettu harjakatto näyttää tyylikkäältä. Seinät ovat valkoisia ja päivällä sataneen ensilumen myötä tumma tiilikattokin on saanut vaalean pinnan. Ulko-ovet ja ikkunapielet ovat harmaita.

Nuorenparin unelmakoti
Kerrosala: 150 m2
Huoneistoala: 130 m2
Huonelukumäärä: 4 h, k, ruokah., oh, vh, 2 wc, khh, ph, s, tekninen tila
Kerrosluku: 1

Vaaleaa, skandinaavista tyyliä

Sisustusmateriaalit valittiin rakennusliikkeen tarjoamasta valikoimasta. Siihen sisältyi rakentajia miellyttänyt keittiö ja valtaosiltaan mieleiset pintamateriaalit. Lisähintaa maksettiin vierashuoneen lasiovesta, saunan paneeleista, keittiön välitilan lasista ja takasta. Talon nuori emäntä opiskelee sisustussuunnittelijaksi, joten uuden kodin sisustus on kokonaisuudessaan hänen käsialaansa. Päävärinä on valkoinen, niin pintojen kuin kalusteidenkin osalta, mutta lempiväri vaaleanpunainen pilkahtelee siellä täällä yksityiskohdissa. Tyyliltään koti on skandinaavinen, ja seinille on tulossa hillitysti kimaltelevia struktuuripintoja. Muutaman huoneen maalausurakka on vielä kesken.  

Runsaasti tilaa tuleville lapsille

Muuttovalmiina hankittuun taloon sisältyi Ideal Keittiöiden valmistama L-muotoinen keittiö. Sen väriksi valittiin kodin muun sisustuksen tavoin valkoinen. Lattiat ovat vaaleanharmaata laminaattia. Ulko-oven vierestä kuljetaan talon päämakuuhuoneeseen, jonka yhteydessä on erillinen vaatehuone. Makuuhuoneet ovat kookkaita, kaikki reilusti yli kymmenen neliön suuruisia. Talon varsinaisena energialähteenä on poistoilmalämpöpumppu, ja massiivinen varaava takka tuottaa runsaasti myös lämpöä. Runsaan tuhannen neliön tonttia riittää runsaasti takapihalle. Suurin osa siitä jää kauniiseen luonnontilaan, tulevien lapsien leikkipaikaksi.

 

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 6/2019 julkaistusta jutusta.

Unelmien koti muokattiin valmiista pohjamallista, Uusimaa

Juulia ja Mika haluavat kasvattaa lapsensa rauhallisessa ympäristössä. Puitteet siihen saatiin rakennuttamalla unelmien koti rauhalliseen paikkaan. Oma talo omassa rauhassa on perheen mielestä ihanteellinen asumismuoto. Uusi koti on otettu vastaan niin rakkaana, että pariskunta lupaa harkita asumisjärjestelyjen muuttamista aikaisintaan, kun lapset on kasvatettu aikuisiksi ja lähetetty omaan elämäänsä.

Lopputuloksen onnistumiseen nähden rakennusprojektista selvittiin vähällä vaivalla ja nopealla aikataululla. Tontin ostosta kului vain vuoden päivät, kun kaikki oli valmista talon ulkomaalausta ja pihan rakentamista lukuun ottamatta.

Kerrosala: 216 m2
Huoneistoala: 122 m2
Huonelukumäärä: 4 mh, sauna, khh, oh, keittiö + ruokailutila, autokatos ja pyörävarasto
Kerrosluku: 1

Sisustusmateriaalit helposti K-Raudan valikoimista

Sisustusvalinnat muuttovalmiiseen taloon oli pariskunnan mielestä helppo tehdä. K-Raudassa käytiin tutustumassa eri vaihtoehtoihin. Lähes kaikki mieleiset pintamateriaalit löytyivät pakettiin kuuluvista vaihtoehdoista. Joistakin yksityiskohdista maksettiin vähän lisähintaa: takan kylkeen haluttiin puulokerikko ja saunaan asennettiin pesuhuoneeseen avautuva lasiseinä. Ison joukon joustavaa peseytymistä varten haluttiin kaksi sadesuihkua, joissa houkuttelee myös ulkonäkö. Keittiö hankittiin erikseen Keittiömaailmasta. Juulia on innokas kokkaaja ja halusi päivittäiseen ruuanlaittoon riittävästi toiminnallista tilaa. Puoliseinä toimii keittiön ja ruokailutilan välissä tilanjakajana ja näkösuojana. Valkoisten kaapistojen rinnalle haluttiin mustat koneet ja kivitasot. Uusi ruokapöytä hankittiin puusepältä, joka valmisti tilaustyönä näyttävän ja tukevan, tummaksi petsatun lankkupöydän. Uuteen kotiin tarvittiin myös uusi sohva.

Uuteen kotiin maalämpö ja -viilennys

Mika kävi rakennusaikana työmaalla päivittäin seuraamassa talon edistymistä. Viikonloppuisin paikalle ajettiin usein koko perheen voimin. Samalla huolehdittiin työmaan siivoamisesta, mikä on aina muuttovalmiissa sopimuksissa asiakkaan kontolla. Tasaisen tontin maaperästä osa on kalliota, jota tarvitsi hivenen räjäyttää talon kohdalta. Maahan porattiin myös maalämpökaivo. Lämpöjärjestelmään liitettiin suosiotaan nopeasti kasvattanut maaviilennys. Kaikki uskovat Suomen kesien lämpenevän tulevaisuudessa. Pihaan Juulia ja Mika ovat suunnitelleet isoa nurmikenttää ja kivituhkattuja kulkureittejä. Talon edusta on kokonaan terassia. Siinä mahdutaan niin ruokailemaan kuin paistattamaan päivää.

Komea koti tuleviksi vuosikymmeniksi, Keski-Pohjanmaa

Vilkkaan kadun varressa 750 neliön tontilla sijaitseva nuoren perheen koti on näyttävä niin sisältä kuin ulkoa. Tyylikäs talo on kaupungin uusi nähtävyys ja juuri asukkaidensa toiveiden mukainen. Kaikki makuuhuoneet ovat yläkerrassa, jonka aulan divaanille on iltaisin mukava asettua lukemaan. Terassin leveät, kattoa kannattelevat pylvään antavat talolle lisää näyttävyyttä ja suojaavat terassia. Ne on vaakalaudoitettu samalla tavoin kuin seinät. Naapureina on paitsi vanhoja pientaloja myös niin uusia kuin vanhoja kerrostaloja. Niitä pääsee katselemaan parhaiten päämakuuhuoneen lähes seinän korkuisesta ikkunasta.

Näyttävä nuoren perheen Ainoakoti
Kerrosala: 158 m2
Huoneistoala: 133 m2
Huonelukumäärä: 3 mh, 3 vh, 2 wc, sauna, khh, oh, keittiö + ruokailutila
Kerrosluku: 2

Mieluisa koti määräysten mukaan

Kolmihenkisen perheen koti istui täydellisesti myös kaavamääräyksiin. Tontille vaadittiin puuverhoiltu 1,5- tai 2-kerroksinen rakennus, jossa on harjakatto. Väriä ei määrätty tarkasti, mutta mustaan tai valkoiseen purkkiin ei sopinut pensseliä kastaa. Niinpä kodin väriksi valikoitui aavistuksen ruskeaan taittava harmaa. Talon sijainti aivan kiinni kadun reunassa määriteltiin myös kaavamääräyksissä: suuret ikkunat on suunnattu pihalle, ja kadun puoleisella seinällä on vain muutama pieni ikkuna keittiöön ja saunatiloihin.

Kokolattiamatto tuo pehmeyttä

Perheen kodin sisustuksen viimeistelyssä näkyy selvä keskipohjalaisen rannikkokaupungin tyyli, jossa arvostetaan perinteistä kauneutta. Silti uuden kodin perusilme on vaaleudessaan moderni. Keittiö valittiin Topin kalusteista niemekkeen durat-tasoa lukuun ottamatta. Kehysoviset kaapistot jatkuvat kattorajaan saakka. Välitilat sekä niemekkeen taustaseinä verhoiltiin tiililadotuilla valkoisilla laatoilla. K-Raudasta löydettiin aikaisemman kodin lattioilla hyväksi havaittu Novafloor-laminaatti. Päämakuuhuoneeseen Simon kuitenkin halusi ehdottomasti kokolattiamaton. Se tarjoaa pehmeyttä ja lämpöä aivan toisella tavalla kuin kovat materiaalit.

Tarkoin valittuja yksityiskohtia

Takan viereen haluttiin halkohylly ja portaikkoon lasikaiteet. Alakerran wc:ssä lattia- ja seinälaatat ovat harmaita, kun taas yläkerran kylpyhuoneessa laattaseinät ovat valkoisia. Saunan pesuhuoneessa seinät ovat syvänharmaita. Uuteen kotiin hankittiin runsaasti uusia huonekaluja, sen sijaan kauniit sisustusesineet tulivat pääosin aikaisemmasta kodista. Satsaus materiaaleihin kertoo osaltaan, että Nathalie ja Simon suunnittelevat kasvattavansa tässä talossa tyttärensä isoksi tytöksi. Taloprojektiin lähdettiin kauaskantoisin ajatuksin: tehtiin heti nuorena koti tuleviksi vuosikymmeniksi.

 

Artikkeli on lyhennelmä Uusi Koti -lehden numerossa 1/2019 julkaistusta jutusta.

Toiveiden mukainen Ainoakoti, Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomeen keskelle viihtyisää asuinaluetta hetki sitten valmistunut Ainoakoti on saanut uudet asukkaat. Vanhemmat ja kaksi alle kouluikäistä lasta nauttivat uudesta 130-neliöisestä kodistaan täysin siemauksin.
– Toiveissa oli saada avara koti ilman turhia käytäviä ja hukkaneliöitä, kuitenkin niin että mukaan saadaan riittävän kokoiset neljä makuuhuonetta.

Olohuoneen ja avokeittiön yhdistelmä on kodin ehdoton sydän. Suuri takka on piste i:n päälle. Erityistä kiitosta saavat isot, lattiasta alkavat ikkunat ja niiden tuoma valoisuus. Iso huonekorkeus lisää tilantuntua.
– Koti on ollut toimiva ja kaikin puolin toiveita vastaava. Talo on ammattitaidolla toteutettu ja olemme viihtyneet täällä mainiosti.

Talopaketti on myös urakoitsijan valinta

K-Raudan talomyyjä Jukka Lamminpää tietää, että kodilta odotetaan yhä useammin juuri toimivuutta. Arjen pitää sujua mahdollisimman mutkattomasti.

– Huolellisesti suunniteltu ja pohjamalliltaan toimiva koti palvelee monenlaisia ostajia, muuttipa kotiin sitten nuori lapsiperhe tai eläkeläispariskunta, kertoo Lamminpää.
– Sisustusratkaisut voivat tietysti vaihdella paljonkin asukkaiden maun mukaan. Ainoakodilla niidenkin valinta on helppoa, kun valikoima on selkeä ja hyväksi todettu.

Lamminpää on tehnyt jo vuosia yhteistyötä eri rakennusurakoitsijoiden kanssa. Yksi heistä on Rakennus Rastas Oy, joka on rakentanut useita omakotitaloja Varsinais-Suomen alueelle: tämä keväällä 2018 valmistunut Ainoakoti on Rakennus Rastaan ja Lamminpään yhteistyön tulos numero kuusi – ja lisää on tulossa. Timo Rastas on kokenut yhteistyön K-Raudan ja Ainoakodin kanssa oikein onnistuneeksi.

– Jukan kanssa yhteistyö toimii hyvin, ja minulla on mielekäs työmäärä toteuttaa kohteita valmiiksi.

Yksi pohjamalli taipuu moniin talohaaveisiin

Talopakettina toimitettava Ainoakoti on vaivattomampi valinta myös rakennusyrityksille. Kodin suunnittelu yhdessä K-Raudan talomyyjän kanssa toimivaksi kokonaisuudeksi on Timo Rastaan mukaan helppoa.
– Kun lähtökohta eli talon pohjamalli on tarpeeksi hyvä, koti sopii pienin muutoksin hyvin erilaisten asukkaiden tarpeisiin. Esimerkiksi yhdessä kohteessamme päätimme poistaa olohuoneen ja neljännen makuuhuoneen väliseinän, jolloin saatiin helposti tilaa isommalle ruokailutilalle. Ainoakodin selkeästä, fiksusta mallistosta löytyy sopiva koti monenlaisille asujille.

Rakennus Rastas rakentaa yhden talon vuodessa. Pohjatyöt aloitetaan keväällä, ja loppukevät ja kesä sujuvat elementtien pystytyksen ja ulkotöiden parissa. Piha-alueiden tekeminen valmiiksi kuuluu yrityksen vakioituneeseen toimintatapaan.  Syksy ja talvi on varattu sisätöiden tekemiselle ja tilojen viimeistelylle. Valmista on yleensä seuraavan vuoden maaliskuussa.
– Asiakas pääsee itse valitsemaan sisustusmateriaaleja ja vaikuttamaan talon viimeistelyyn. Silloin syntyy näitä toiveiden mukaisia koteja, joissa koko perhe viihtyy.

Toiveiden mukainen Ainoakoti
Kerrosala: 150 m2
Huoneistoala: 130 m2
Huonelukumäärä: 4 mh + oh + k + khh + sauna + pesuhuone + 2 wc + vh
Kerrosluku: 1

Yksilöllinen Ainoakoti, Varsinais-Suomi

Kohteen suunnittelun lähtökohtana oli rakentaa avara, yhdessä tasossa oleva kahden aikuisen koti avaimet käteen -toimituksena. Talo rakennettiin kalliotontille metsäiselle mäelle, jolta näkymät merelle ovat huikeat. Lähinaapureita ei ole, joten ikkunoita sijoitellessa ei tarvinnut miettiä näkeekö joku sisälle. Tarkoitus olikin hyödyntää auringonvalo myös lämpötaloudellisesti ikkunoiden oikeaoppisella sijoittelulla.

 

Koti saariston syleilyssä
Kerrosala: 168 m2
Huoneistoala: 150 m2
Huonelukumäärä: 2 mh + oh + k + khh + sauna
Kerrosluku: 1

Takka talon sydämenä

Talon ulkoseinät ovat Ainoa Ajatus 166 -mallin mukaiset, mutta sisäpuoli toteutettiin asukkaiden toiveet ja tarpeet huomioiden, asiakkaan omien suunnitelmien mukaan. Pohjan suunnittelussa punaisena lankana pidettiin kaksipuolista Linnatuli-takkaa, joka sopi erinomaisesti tilanjakajaksi. Takka haluttiin sijoittaa meren puolelle isojen ikkunoiden tuntumaan, jotta talvella mahdollinen kovien tuulien viilentävä vaikutus saatiin kompensoitua. Toteutus onnistui erinomaisesti: takan lämpö leviää ympäri taloa eivätkä isot ikkunapinnat tunnu lainkaan viileiltä. Talon eristyksessä käytettiin ekovillaa.

Yhteistyö sujui helposti

Asukkaat päätyivät Ainoakotiin ostamisen helppouden vuoksi. Talomyyjä sai kiitosta ammattitaidostaan ja asiakkaan vaatimuksiin pystyttiin vastaamaan hyvin. Kun hintakin oli sopiva, oli ostopäätös lopulta selvä. Yhteistyö niin Talomyyjän kuin rakentajan kanssa sujui hyvin, ja paikallinen K-Rauta kävi tutuksi. Muutosta on nyt muutama kuukausi, ja asukkaiden mukaan mitään ei tarvitsisi tehdä toisin. Tämä on pariskunnan neljäs talo, joten molemmilla oli paljon tietoa ja tarpeita, joihin vastata. Onneksi hyvällä ja huolellisella suunnittelulla kaikki sujui lopulta erinomaisesti ja talosta tuli asukkaidensa toiveet täyttävä.